Societatea APEX National Investment din Emiratele Arabe Unite (EAU) a anunţat semnarea unui acord comercial cu firma israeliană TeraGroup pentru a dezvolta cercetarea asupra noului coronavirus, a anunţat duminică agenţia oficială WAM.

Acordul este primul între firme din cele două ţări după anunţarea, joi, a unei normalizări a relaţiilor între bogatul stat din Golf şi Israel, care a fost salutat de capitalele occidentale dar criticat de palestinieni.

Chiar înainte de anunţul privind normalizarea relaţiilor, două companii israeliene din domeniul apărării de prim-plan au anunţat pe 3 iulie un acord cu o companie din EAU pentru colaborarea în vederea punerii la punct a unui „test de depistare neinvazivă” şi „în câteva minute” a noului coronavirus.

Cea mai importantă companie israeliană aeronautică şi de apărare Israel Aerospace Industries (IAI), deţinută de stat, şi Rafael Advanced Defense Systems, tot societate publică, au semnat un protocol de înţelegere cu Group 42, o firmă privată de tehnologie cu sediul la Abou Dhabi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate prin videoconferinţă, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Noul acord a fost semnat sâmbătă seară la Abu Dhabi de liderii celor două firme, Khalifa Yousef Khouri, din partea APEX National Investment, şi Oren Sadiv, al TeraGroup, în prezenţa unor responsabili şi reprezentanţi ai media din EAU şi israeliene, a precizat WAM.

„Suntem încântaţi de această cooperare cu TeraGroup”, şi-a exprimat satisfacţia cu acest prilej Khalifa Yousef Khouri. La rândul său, Oren Sadiv s-a declarat „încântat” de acord şi a spus că speră „să atingă obiectivele care le vor aduce tuturor profit pe plan economic”.

Potrivit agenţiei WAM, acordul vizează dezvoltarea cercetării şi a studiilor legate de COVID-19, în special a unui test rapid.

APEX National Investment este o societate de investiţii care activează în special în sectorul sănătăţii, în timp ce TeraGroup se descrie drept o companie de cercetare care se concentrează asupra punerii la punct a unui test rapid şi sigur pentru COVID-19.