CNSU: Containere cu paturi, trimise din rezervele statului la mai multe spitale pentru triajul pacienților

0
144

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, luni, o hotărâre prin care este solicitată Guvernului scoaterea din rezervele de stat a unor construcţii modulare pentru operaţionalizarea unor centre de triaj la mai multe spitale şi centre de vaccinare. De asemenea, o altă decizie a CNSU vizează acceptarea de către România a ajutorului oferit de Republica Moldova pentru combaterea pandemiei.

”Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 18 octombrie 2021, Hotărârile numărul 88 şi 89”, au transmis, luni, autorităţile.

Prima decizie vizează scoaterea din rezervele de stat a unor construcţii modulare.

”Se propune Guvernului aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a trei construcţii uşoare din elemente modulate dotate cu câte un sistem de încălzire şi câte patru paturi cu cazarmament complet fiecare, pentru operaţionalizarea unor centre de triaj observaţional/epidemiologic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Municipal Caracal şi Spitalul Orăşenesc Corabia din judeţul Olt”, se arată în document.

Torordată, potrivit Hotărârii CNSU, se propune Guvernului aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a şase construcţii uşoare din elemente modulate simple, pentru operaţionalizarea unor centre de triaj observaţional/epidemiologic, respectiv deservirii zonelor postvaccinare la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş”, respectiv Centrelor de Vaccinare de tip drive-through din judeţul Timiş.

A doua decizie vizează acceptarea ajutorului pentru combaterea pandemiei oferit de Republica Moldova.

”Se acceptă oferta de asistenţă internaţională prin care Republica Moldova pune la dispoziţie o echipă medicală compusă din medici, asistenţi medicali şi echipaje SMURD pentru a sprijini unităţile spitaliceşti din România în vederea acordării asistenţei medicale pacienţilor cu COVID-19. Repartizarea echipajelor medicale şi a personalului medical, precum şi stabilirea locaţiilor în care desfăşoară activitatea, se realizează prin Ordin al Comandatului Acţiunii, Secretar de Stat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată în decizie.

Potrivit Hotărârii CNSU, se abilitează Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, să emită în regim de urgenţă documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical şi medic pe teritoriul României pentru membrii echipei din Republica Moldova.

Republica Moldova trimite 32 de cadre medicale la Spitalul de la Lețcani pentru tratarea pacienților COVID

Republica Moldova trimite, în perioada 18-31 octombrie, 22 de medici şi zece paramedici care vor lucra alături de colegii lor din România la tratarea pacienţilor bolnavi de COVID-19, a informat,  luni, Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului Republicii Moldova.

Echipa din Republica Moldova va activa în cadrul spitalului modular de la Leţcani, judeţul Iaşi.

Decizia vine după ce situaţia pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, ţara ocupând primul loc în lume după numărul de decese zilnice cauzate de COVID -19, potrivit sursei citate.

„Spitalele din România sunt copleşite de numărul de pacienţi de COVID-19. În această situaţie extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înţelegem că e necesar de a uni forţele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical şi sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa.

Articolul precedentOMS: România va ajunge în doi ani și jumătate la o acoperire vaccinală de 70%
Articolul următorComisia Europeană: Câte certificate digitale privind COVID-19 au fost generate până în prezent