UPDATE CNCAV, despre vaccinul AstraZeneca: Peste 5700 de persoane au ocupat sloturile disponibile

0
191

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, vineri, că, în mai puțin de 24 de ore, peste 5740 de persoane s-au programat pentru imunizarea anti-COVID-19 cu vaccinul produs de compania AstraZeneca.

„Pe măsură ce locurile s-au eliberat pe platforma de programare, peste 5740 de persoane au ocupat sloturile disponibile. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, precizează CNCAV, într-un comunicat.

Știre inițială: Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) precizează că 9.000 de persoane au renunțat la programările făcute pentru imunizarea anti-COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca, urmare a retragerii unor loturi de vaccin, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

„Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9.000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4,5%”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Potrivit sursei citate, „vaccinarea este un act benevol și au existat situatii în care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”.

CNCAV a anunţat, joi seară, că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze. „Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, a informat CNCAV.

Potrivit surssei citate, „joi seară a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  • ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la nfinalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului
  • se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România
  • se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, a explicat CNCAV
Articolul precedentSRATI: Condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale
Articolul următorCNCAV: Din 15 martie, devin disponibile listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare anti-COVID-19