CNAS: Peste 3.000.000 de retete electronice au fost eliberate de la implementarea sistemului

0
9

Peste 3.000.000 de retete electronice au fost au fost eliberate de catre medici de la punerea in functiune a sistemului pe 2 iulie 2012, ceea ce inseamna aproximativ 75.000 de retete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem, se arata intr-un comunicat de presa remis SanatateaTV.ro.

Sistemul ofera raportari prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate verifica daca ce prescriu medicii se regaseste in ce elibereaza farmaciile la preturi compensate. Ca masura suplimentara, reteta electronica vine in sprijinul medicilor reducand riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, daca sunt prescrise medicamente incompatibile intre ele, medicul este avertizat. Similar se intampla si daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau daca nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare. Datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tiparit codificat.

„Pentru a ne asigura ca proiectul este implementat cu succes pana la 1 ianuarie 2013 de cand va deveni obligatoriu, am luat mai multe masuri, inclusiv vizite aleatorii si neprogramate la farmacii pentru a vedea daca s-au facut investitiile tehnice necesare si cum functioneaza efectiv sistemul. Cu o viteza de raspuns de 5-8 secunde pentru fiecare reteta eliberata, timpul de asteptare al pacientilor la ghiseu s-a micsorat semnificativ”, a declarat dr. Doru Badescu, presedintele CNAS. „Din pacate mai exista farmacii care inca nu au adoptat sistemul, iar pacientul, adica asiguratul nostru, trebuie sa caute o unitate care sa ii poata onora reteta electronica primita de la medic”, a adaugat presedintele CNAS.

Ad in title

in continuare, CNAS monitorizeaza farmaciile care nu pot elibera retete electronice si informeaza medicii prescriptori asupra acelor unitati care folosesc cu succes sistemul, pentru a indruma pacientii in mod eficient. Totodata, medicii care prescriu in format electronic peste 70% dintre retete sunt stimulati financiar, conform reglementarilor legale in vigoare.

„in paralel cu reducerea progresiva a comenzilor catre Imprimeria Nationala pentru retetele clasice, autocopiante – fapt ce va duce indirect la fortarea aderarii la noul sistem, ne concentram si asupra dezvoltatorilor de software privat, urmarind ca acestia sa puna la dispozitie aplicatii in concordanta totala cu cerintele softului de baza. Pentru ca fiecare farmacie sau spital poate achizitiona softuri proprii de emitere a retetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producatorului softului respectiv, pentru ca noi sa putem identifica pe loc orice nereguli”, a explicat dr. Doru Badescu.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii suplimenteaza numarul de locuri la concursul de Rezidentiat pentru domeniul medicina
Articolul următorSimpozionul stiintific din cadrul Campaniei Nationalea€œControleaza-ti Diabetul”: Preventie si control!