CNAS: Indemnizație de carantină, și pentru cei care nu au realizat stagiul de cotizare de 6 luni

0
312

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că indemnizația și concediul de carantină se acordă și persoanelor asigurate care nu au  realizat stagiul de cotizare complet, de șase luni.

De asemenea,  certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Reprezentanții CNAS au precizat că aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul 195/2020 și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor.

“Conform  Ordonanței de urgență nr. 30/2020, care cuprinde măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, au fost modificate OUG 158/2005 și Legea 399/2005, acte normative care conțin reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate, astfel:

Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul și indemnizația de carantină se acordă și persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni.

Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale”, se arată în comunicatul CNAS.

 

Articolul precedentSpital militar de campanie, mobilizat la Constanța
Articolul următorAl doilea deces cauzat de coronavirus în România. 433 de persoane infectate