CNAS: Accesul la servicii medicale, conditionat de prezentarea cardului de sanatate incepand cu septembrie 2015

0
128

Cardul national de sanatate devine obligatoriu de la 1 septembrie 2015, astfel ca toti romanii cu varste peste 18 ani vor avea acces la servicii medicale numai in baza cardului emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Totusi, pacientii care nu au inca acest card tiparit, precum si urgentele vor putea beneficia in continuare de asistenta medicala, chiar daca nu prezinta cardul de sanatate.

„Cardul este obligatoriu de la 1 mai, pentru cei care l-au primit. Pentru persoanele care nu au intrat in posesia cardului pana la acest moment, de la 1 septembrie 2015 vor trebui sa vina obligatoriu cu cardul de sanatate. Toate persoanele care au card figureaza in sistem cu card emis. Deci cardul trebuie sa fie ori la cetatean, ori la Casa de Asigurari. Daca persoana in cauza nu a primit cardul, atunci trebuie sa mearga la Casa si sa ceara cardul. in cazul in care Casa nu poate elibera imediat cardul, fiind necesara o cautare in arhiva cu carduri, atunci se elibereaza pe loc o adeverinta si, in timp, ii cautam cardul si i-l trimitem. in momentul in care intra in posesia cardului de sanatate, acea adeverinta nu mai este valabila. Oricum adeverinta respectiva este valabila doar doua luni”, a declarat pentru SanatateaTV.ro Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Romanilor care nu au contract de asigurare cu CNAS nu li se va emite card de sanatate, insa vor avea acces doar la pchetul minim de servicii. in acelasi timp, in situatia incetarii calitatii de asigurat, cardul de sanatate isi pastreaza valabilitatea pentru inca trei luni, iar apoi expira a explicat Vasile Ciurchea.

Pe de alta parte, presedintele CNAS a lansat un mesaj si catre medicii care ofera servicii de sanatate, mai exact acela de a cauta pacientul si in sistemul national de asigurati, nu doar in cel de cabinet. in eventualitatea in care pacientul si-a uitat cardul acasa, atunci serviciul medical, in cazul in care nu este o urgenta, se va reprograma. Totodata, obligativitatea prezentarii cardului de sanatate este valabila si in cazul internarii.

„Cu exceptia urgentelor, si la spital trebuie sa te duci cu cardul de sanatate. Chiar daca trebuie sa te internezi, trebuie sa te duci cu cardul. incet, incet lumea trebuie sa invete ca nu mai poti primi niciun serviciu medical, cu exceptia urgentelor, fara card”, a mai adaugat Vasile Ciurchea.

Aproximativ 15 milioane de carduri de sanatate au fost emise pana in luna august a acestui an, conform CNAS. inca 600.000 de carduri vor mai fi tiparite pana la finele lui 2015.

Articolul precedentStudiu: Riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral creste cu 33% la un program de lucru de peste 55 de ore pe saptamana
Articolul următorOficial: Salarii cu 25% mai mari in sanatate de la 1 octombrie