CMR subliniază importanța discuției în spațiul public asupra conceptului de siguranță a pacientului, ”nu doar astăzi, ci în fiecare zi”

0
317

Colegiul Medicilor din România (CMR) subliniază importanța discuției în spațiul public asupra conceptului de siguranță a pacientului, ”nu doar astăzi, ci în fiecare zi”. ”Siguranța pacientului reprezintă un concept complex, care presupune atât măsuri cu privire la siguranța administrării medicamentelor, dar și acțiuni legate de siguranța actului medical în unitățile medicale”, atrage atenția CMR.

Precizările vin în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului marcată, în fiecare an, la nivel internațional la 17 septembrie. Tema stabilită pentru anul acesta de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de Ziua Siguranței Pacientului, este ”Siguranța Medicamentelor”.

”Astfel, trebuie avută în vedere limitarea erorilor de medicație, iar sfatul nostru pentru pacienți este să evite automedicația, iar administrarea de medicamente să se realizeze după o discuție cu medicul curant. De asemenea, trebuie avut în vedere cum se păstrează medicamentele, precum și monitorizarea permanentă a efectelor și posibilelor reacții adverse”, potrivit unui comunicat al CMR.

CMR subliniază că siguranța pacientului reprezintă un concept complex, care presupune atât măsuri cu privire la siguranța administrării medicamentelor, dar și acțiuni legate de siguranța actului medical în unitățile medicale.

”Prin urmare, astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, considerăm că este extrem de important ca la nivelul sistemului medical românesc să se dezvolte și să se reabiliteze cât mai rapid infrastructura existentă, să se construiască noi structuri pentru unitățile medicale, astfel încât să avem peste tot circuite conform standardelor, care să asigure atât calitatea actului medical, cât și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale”, precizează CMR.

Potrivit CMR, sistemul de sănătate trebuie să lucreze pentru pacient și pentru nevoile pacientului, ”iar siguranța pacientului trebuie să reprezinte o sumă de proceduri și norme care trebuie aplicate și verificate în fiecare zi”.

”Siguranța pacientului reprezintă un concept pentru care trebuie să se lucreze continuu, dar trebuie și să fim ajutați pentru a putea ajuta! Siguranța pacientului înseamnă grijă pentru viață. Medicii români sunt pentru siguranța pacienților!”, a mai transmis CMR.

Articolul precedentMesajul CMMB, de Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului: Medici și pacienți, împreună pentru îmbunătățirea siguranței pacientului
Articolul următorDegajare de fum la Spitalul „Louis Ţurcanu” din Timişoara: Cei 42 de copii evacuaţi, transferați la mai multe spitale din oraș