Cluj: Se înființează Compartimentul Primiri Urgențe de Specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase

0
177
Pacienții nu vor mai fi redirecționați spre unitățile de Primiri Urgențe ale altor spitale: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj a obținut avizul Ministerului Sănătății pentru înființarea Compartimentului Primiri Urgențe de Specialitate.
„𝘋𝘰𝘳𝘪𝘮 𝘴𝘢 𝘭𝘦 𝘰𝘧𝘦𝘳𝘪𝘮, 𝘪𝘯 𝘤𝘦𝘭 𝘮𝘢𝘪 𝘴𝘤𝘶𝘳𝘵 𝘵𝘪𝘮𝘱 𝘱𝘰𝘴𝘪𝘣𝘪𝘭, 𝘤𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘶 𝘯𝘦𝘷𝘰𝘪𝘦, 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘪𝘪 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘢𝘭𝘵𝘢 𝘤𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦, 𝘢𝘥𝘢𝘱𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘯𝘦𝘷𝘰𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘴𝘪 𝘴𝘰𝘭𝘪𝘤𝘪𝘵𝘢𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘱𝘢𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵𝘪𝘭𝘰𝘳. 𝘌𝘴𝘵𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘯𝘰𝘪 𝘴𝘢 𝘯𝘦 𝘢𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘮 𝘤𝘢 𝘤𝘦𝘵𝘢𝘵𝘦𝘯𝘪𝘪 𝘯𝘶 𝘷𝘰𝘳 𝘮𝘢𝘪 𝘱𝘪𝘦𝘳𝘥𝘦 𝘵𝘪𝘮𝘱 𝘤𝘶 𝘵𝘰𝘵 𝘧𝘦𝘭𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘥𝘰𝘤𝘶𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦, 𝘴𝘢𝘶 𝘯𝘶 𝘷𝘰𝘳 𝘮𝘢𝘪 𝘧𝘪 𝘱𝘶𝘴𝘪 𝘪𝘯 𝘴𝘪𝘵𝘶𝘢𝘵𝘪𝘢 𝘥𝘦 𝘢 𝘴𝘵𝘢 𝘱𝘦 𝘩𝘰𝘭𝘶𝘳𝘪 𝘰𝘳𝘪 𝘴𝘢 𝘴𝘦 𝘥𝘦𝘱𝘭𝘢𝘴𝘦𝘻𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘥𝘪𝘧𝘦𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭𝘦, 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘪𝘧𝘪𝘤𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘤𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘭𝘢 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘪𝘪 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘭𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘭𝘦𝘵𝘦” – declară 𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐬̦𝐞, 𝐩𝐫𝐞ș𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞ț𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣.
Necesitatea înființării unei astfel de structuri este justificată, în principal, de numărul mare de pacienți, în medie între 80 și 100 de persoane pe zi, care se prezintă în mod spontan la Camera de Gardă cu diverse boli infecțioase, fără a avea bilet de trimitere de la medicul de familie și care necesită consultații medicale în regim de urgență și triaj epidemiologic.
O mare parte dintre acești pacienți au nevoie, pe lângă consultația de specialitate, de investigații de laborator și/sau de radiologie, motiv pentru care, în prezent, sunt redirecționați spre Unitățile ori Compartimentele de Primire a Urgențelor ale altor spitale, pentru efectuarea examinărilor în regim de urgență.
„Reamintim, în acest context, faptul că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume: activitate spitalicească și activitate ambulatorie.
Activitatea spitalicească este asigurată în unitatea principală situată pe str. Iuliu Moldovan, nr. 23, unde anual se realizează cca. 7.000 de cazuri de spitalizare continuă și aprox. 15.000 de cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecțioase.
De asemenea, Ambulatoriul Integrat al unității sanitare, situat pe str. Moților, nr. 19, este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară, având o structură organizatorică ce cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și cinci laboratoare medicale” – anunță CJ Cluj.
Articolul precedentSăptămâna Europeană a Mobilității: Cel puțin unul din patru adulți și peste 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizic
Articolul următorAproximativ patru din cinci persoane cu hipertensiune din întreaga lume nu beneficiază de tratamentul adecvat