EXCLUSIV Ciuperca neagră (mucormicoza) depistată în România la pacienți post COVID-19

0
1270

Cazuri de ciupercă neagră (mucormicoză) au fost depistate în România la pacienți post COVID-19. Șase astfel de cazuri au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București. Medicii atrag atenția că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză a crescut simțitor.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză”, a declarat în exclusivitate pentru Sănătatea.Tv și RoHealth Review Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București.

Dintre cei șase pacienți diagnosticați cu mucormicoză, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat.

„După ce a început infecția cu SARS-CoV-2 și mai ales în vârfurile de val, probabil că ori pacienții cu diabet zaharat, ori pacienții care au beneficiat de doze mari de tratament cu glucocorticoizi au început să dezvolte și infecții cu mucormicoză”, a subliniat Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Astfel de cazuri au fost identificate și la alte unități medicale.

„Din discuțiile pe care le-am avut și cu colegii noștri, pentru că nu doar noi am identificat astfel de cazuri de mucormicoză, de fapt o creștere simțitoare a numărului de cazuri de mucormicoză, toate aceste cazuri au fost după infecția cu SARS-CoV-2. Prin alterarea stării pacientului, după infecția și tratamentul pentru SARS-CoV-2, s-a creat mediul propice pentru mucormicoză, pentru a se grefa pe gazda ofertantă din punct de vedere imunologic și care îi permite mucormicozei dezvoltarea”, a precizat Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

De regulă infecția cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienților diagnosticați este în scădere.

Mai  multe informații despre mucormicoza asociată cu COVID-19 AICI

Mucormicoza este o infecție foarte rară și gravă, cauzată de expunerea la o ciupercă ce se găsește de obicei în pământ, în plante, bălegar, fructe sau legume putrezite. Această ciupercă nu este dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor cu sistem imunitar slăbit.

„Practic, este un fung care se găsește în mod normal în natură, este o ciupercă invazivă, dar care nu afectează un organism cu o imunitate normală, cân vine în contact cu acest fung. În schimb, pacienții diabetici și cu imunitatea prăbușită dezvoltă, din păcate, această infecție cu mucormicoză, pentru că nu se pot apăra împotriva sporilor de mucormicoză”, a explicat Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Informații despre mucormicoză (ciuperca neagră) AICI

Ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută.

„În general, poarta de intrare a acestor spori este aeriană. Din acest motiv, de cele mai multe ori, pacienții dezvoltă mucormicoză la nivel rinosinuzal, care, ulterior, migrează către oribită și către baza de craniu”, a afirmat Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Boala prezintă o asociere strânsă cu cazurile de diabet şi cu afecţiuni care compromit sistemul imunitar. Medicii spun că utilizarea excesivă în timpul pandemiei de COVID-19 a unor medicamente care suprimă sistemul imunitar ar putea cauza această creştere a cazurilor de mucormicoză. Persoanele cu diabet sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta această boală.

„Până să apară COVID-19, existau cazuri de pacienți cu mucormicoză, dar erau identificate aceste cazuri la populație diabetică și, în general, la pacienți cu diabet dezechilibrat, care nu urmăreau cum trebuie valorile glicemice”, a spus Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Medicii atrag atenția că mucormicoza nu prezintă simptome specifice, de aceea este extrem de important ca boala să fie identificată din timp. Singura particularitate, observată în timpul examinării pacienților cu mucormicoză, a fost culoarea neagră a mucoaselor.

„Nu găsim nimic specific la acești pacienți. Practic, pacienții se adresează medicului pentru simptome aboslut banale aparent, similare cu o sinuzită normlă, uneori edeme la nivel facial, alteori sinuzite fungice suprainfectate. Ce ne atrage, însă, atenția în momentul în care examinăm pacientul este culoarea neagră a mucoaselor. Putem să vedem acest lucru atât la nive nazal, cât și la nivelul palatului dur, pentru că în  omentul în care mucormicoza erodează palatul dur, parctic și osul de acolo devine negru și atunci este un factor care te duce cu gândul direct la infecție fungică agresivă, adică mucormicoza”, a atras atenția Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Infecția este mai frecventă în rândul persoanelor cu sistemul imunitar compromis, dar poate apărea și în cazul persoanelor de obicei sănătoase. Principalul factor de risc îl reprezintă diabetul zaharat.

„În afară de diabetul zaharat, care este un factor important mai ales în cazul pacienților cu diabet la care găsim și cetoacidoze, alți factori de risc sunt tratamentul de durată lungă și în cantitate crescută cu glucocorticoizi, și pacienții postransplant, care evident că sunt imunodeprimați”, a explicat Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Mucormicoza este asociată cu un risc ridicat de mortalitate.

„Mucormicoza este foarte gravă. Practic, acești fungi trombozează și invadează țesuturile pe care le infectează. În momentul în care debridăm țesuturile cu mucormicoză, ele nu vor sângera, pentru că vasele sunt deja trombozate de infecția fungică. Practic, tot țesutul infectat este un țesut mort, care trebuie îndepărtat. Este gravă pentru că mortalitatea este mare”, avertizază Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Potrivit statisticlilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortaliate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.

Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.

Articolul precedentKyriakides: Lacunele în materie de vaccinare lasă loc unor variante mai severe și mai transmisibile
Articolul următorCoronavirus: Pfizer confirmă rezultate foarte bune pentru pastila sa anti-COVID-19