Cîțu, despre necesarul de paturi ATI pentru COVID-19: S-ar putea să avem nevoie de 2.000

0
352

Premierul Florin Cîţu a estimat, marţi, că necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 şi a cerut factorilor responsabili să pregătească un plan, astfel încât să poată asigura locuri la secţiile de terapie intensivă, în cazul în care va fi necesar.

Precizările au fost făcute în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, la care participă şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, managerii de spitale, şefii secţiilor ATI, UPU, reprezentanţii ISU şi cei ai ASSMB. La videoconferinţă sunt prezenţi, de asemenea, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Nu cred că trebuie să mai stresez din nou cât de important este să avem, cât mai rapid, personalul şi secţiile ATI – cât mai multe locuri. Am spus 1.600. La cum evoluează, s-ar putea să avem nevoie de 2.000. Dar faceţi un plan – să poată foarte rapid să crească numărul, dacă este nevoie, de locuri în ATI COVID. Trebuie să înţelegem că suntem aici pentru pacienţi. Nu vreau să aud despre discuţii că ‘nu este responsabilitatea instituţiei mele’, ‘nu este responsabilitatea mea’. Toţi suntem aici pentru pacienţi şi toţi suntem responsabili pentru ca aceştia să beneficieze de cele mai bune condiţii”, a spus premierul.

Cîţu le-a cerut celor aflaţi la conducerea direcţiilor de sănătate publică „să nu mai stea în birouri” şi să discute cu managerii spitalelor, oferindu-le sprijin în asigurarea personalului şi a tratamentelor necesare.

„Fac apel la conducerea direcţiilor de sănătate publică: nu mai staţi în birouri. (…) Mergeţi şi discutaţi cu managerii din spitale. Verificaţi ca ceea ce vrem noi să implementăm este implementat. Dar în acelaşi timp, ajutaţi-i. Ajutaţi-i să implementeze. Dacă au nevoie de resurse, sprijiniţi-i, ca să putem să avem în cel mai scurt timp şi mai multe paturi şi secţiile ATI COVID, dar şi personalul, medicamentele de care avem nevoie”, a spus Cîțu.

Premierul a solicitat şi implicarea prefecţilor, arătând că aceştia verifică şi supervizează modul în care sunt gestionate diversele situaţii apărute în contextul pandemiei.

„Aveţi o responsabilitate majoră în a verifica şi a superviza modul în care sunt aplicate lucrurile pe care le-am solicitat acum. Vreau să vă asiguraţi că centrele judeţene de coordonare sunt activate şi în permanentă legătură cu CNCCI, pentru a rezolva rapid situaţiile care apar”, a spus premierul.

Florin Cîţu a menţionat că, pe lângă creşterea numărului de paturi din secţiile COVID, este nevoie de mai mult personal medical detaşat. Premierul a făcut apel la înţelegerea cadrelor medicale, arătând că ştie că aceste detaşări pot să producă „un disconfort”, dar a subliniat că ele sunt necesare pentru îngrijirea bolnavilor.

Premierul a mai precizat că managerii de spital trebuie să fie în contact permanent cu Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), pentru a asigura transferul rapid al pacienţilor, în cazul în care este necesar.

Articolul precedentINSP: 3.286 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 1.530 cu Delta
Articolul următorCNCAV: Peste 400.000 de doze de vaccin anti-COVID Pfizer/BioNTech sosec miercuri în țară