Cine este exceptat de la portul măștii de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar

0
410

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au făcut câteva precizări comune cu privire la portul măștii de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar. Mai exact, au fost aduse clarificări cu privire la unele excepții de la purtatul măștii.

Potrivit documentului comun, în funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, astfel:

  1. angajatul este singur în birou
  2. persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  3. persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
  4. prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  5. copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.

Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.

Articolul precedentUPDATE Transportul noii tranșe de vaccin Pfizer BioNTech va sosi cu întârziere în România
Articolul următorCând va funcționa lista de așteptare pentru programarea la vaccinare