Cîmpeanu, despre testele non-invazive pe bază de salivă: Nu se pot raporta în Corona Forms

0
97

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat, luni, că testele non-invazive pe bază de salivă pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 nu vor putea fi folosite pentru raportarea în Corona Forms a cazurilor pozitive, acestea trebuind, în continuare, să fie confirmate prin teste PCR sau antigen rapide.

„Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Form a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate. Atunci când în procesul de screening vom avea acele semnale de atenţie, rezultat pozitiv la teste pe bază de salivă, vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide şi raportate, bineînţeles, în Corona Forms”, a afirmat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, dacă se insistă pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, procesul se va bloca, deoarece personalul sanitar este „deja depăşit”.

„În martie, aprilie am solicitat public să se autorizeze testele non-invazive, pe bază de salivă, din mai multe motive. O dată am observat nivelul de respingere a testelor considerate invazive de către părinţi, a doua oară am constatat lipsa de personal medical necesar pentru administrarea acestor teste (…) şi a treia oară am constatat că sunt ţări europene în care aceste teste pot fi administrate chiar şi de către copii de vârstă mică. Cu atât mai mult ele pot fi administrate de părinţi fără competenţe medicale şi chiar sunt convins că există disponibilitate şi din partea angajaţilor din învăţământ. Una din cerinţe este să fie uşor administrabile. Acestea sunt motivele pentru care sunt convins că şi testele pe care Agenţia Naţională a Medicamentului le va identifica vor fi uşor administrabile. Toate variantele sunt posibile. Dacă insistăm pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, ştim foarte bine că personalul sanitar este deja depăşit şi vom avea din nou o blocare a procesului de testare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Articolul precedentStudiu: Rata mortalității cauzată de COVID-19, de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate
Articolul următorCazurile COVID-19, în scădere în Israel, după debutul campaniei de imunizare cu a treia doză de vaccin