Personalul medical din şcoli este foarte important, a declarat, marți, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a arătat că nu crede că partea de triaj va reprezenta un element esenţial în ordinul care va fi dat împreună cu ministrul Sănătăţii în pragul reînceperii şcolilor, făcând referire la posibilitatea efectuării de teste antigen, pentru care este nevoie de personal calificat.

„Personalul medical din şcoli este foarte important în mai multe situaţii. Nu cred că acel triaj – măsurarea temperaturii – ajută foarte mult. (…) Nu cred că partea de triaj va fi un element esenţial în acest ordin. Încerc să nu mă antepronunţ, pentru că este un ordin comun, care va fi făcut public mâine. Dar prezenţa personalului medical în şcoli este extrem de importantă, pentru că, dacă vom ajunge să reuşim să implementăm acel proiect de testare – teste antigen -, este nevoie pentru administrare de personal medical. Testarea este un act medical şi nu unul educaţional”, a spus Sorin Cîmpeanu la un post de televiziune.

Potrivit ministrului, testarea trebuie făcută de către personalul medical: medici sau asistente.

„În total, personalul medical disponibil teoretic în şcoli este de aproape 5.000 de persoane – medici şi asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Ministerului Sănătăţii. La ora la care vorbim, aceştia sunt detaşaţi la DSP-uri. Va trebui ca de la DSP-uri să se întoarcă în şcoli. Ei se întorc în şcoli, dar sunt doar 5.000. Şcolile sunt 17.000. Ar fi nevoie de o persoană cu competenţe medicale în fiecare şcoală. (…) Stă în sarcina Ministerului Sănătăţii, dar sunt convins că s-ar putea încerca prin intermediul DSP-urilor să se asigure această testare. Testele există, mai este nevoie de personal medical pentru administrarea lor”, a susţinut ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că a căzut de acord cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ca ordinul comun să fie simplu, uşor de înţeles şi aplicat.

„Am căzut de acord amândoi că ordinul comun va trebui să fie foarte simplu, nu precum precedentul ordin de 50 de pagini, greu de înţeles pentru cei mai mulţi, şi trebuie să fie un ordin de până la zece pagini, dacă se poate, în care lucrurile să fie explicate clar pentru a putea fi înţelese şi aplicate”, a afirmat ministrul Educaţiei.