Noua tulpină de coronavirus ar putea deveni dominantă în România în decurs de circa patru luni de la prima semnalare, pe baza evoluţiei din Anglia, a declarat, luni seară, cercetătorul şi epidemiologul Octavian Jurma.

„Sunt convins că, dacă am face mai multe analize, am descoperi că noua tulpină circulă peste tot (…) Dacă exagerăm un pic, putem vedea aceste două tulpini ca două pandemii diferite. Această pandemie va creşte aşa cum a crescut primul val (…). Noi suntem cu două-trei săptămâni în urmă şi când vom vedea cazurile (noii tulpini) va fi prea târziu, vom fi în situaţia celui care vede că i-a luat foc toată casa şi are doar o găleată cu apă. Făcând comparaţia cu Anglia, ne putem aştepta ca şi la noi, în martie-aprilie, noua tulpină să fie dominantă „, a declarat epidemiologul Octavian Jurma, la un post de televiziune.

„Chiar dacă tulpina nu este mai virulentă, prin simplul fapt că suntem cu 1000 de oameni la ATI, la 90% din capacitate – faţă de valul 2, unde am intrat cu 500 de paturi ocupate la ATI pe zi – nu mai avem unde merge în sus. Orice surplus de bolnavi care are nevoie de internare la ATI se va traduce printr-un surplus de mortalitate”, a explicat medicul.

Medicul Jurma spune că situația este de 3 ori mai gravă decât în septembrie.

„Situaţia noastră, comparativ cu situaţia din septembrie, când am deschis şcolile şi restaurantele, este de trei ori mai gravă, făcând abstracţie de tulpina nouă. Dacă adăugăm tulpina nouă, lucrurile devin incomparabil mai complicate. Deşi o rată de infecţiozitate cu 50 – 60 la sută mai mare pare că nu reprezintă cine ştie ce, asta înseamnă că va depăşi cu mult mai multă uşurinţă măsurile noastre de oprire a circulaţiei virusului, care acum sunt în general reprezentate de aceste restricţii”.