Cercetători din SUA au dezvoltat un test de sânge extrem de sensibil pentru depistarea tuberculozei

0
498

Un nou test de sânge extrem de sensibil pentru depistarea tuberculozei (TBC), care detectează fragmente de ADN ale bacteriei Mycobacterium tuberculosis, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Tulane din SUA.

Testul le-ar putea oferi medicilor un nou instrument pentru a identifica rapid tuberculoza și pentru a evalua dacă tratamentele medicamentoase sunt eficiente prin monitorizarea nivelurilor de ADN ale agentului patogen care circulă prin fluxul sanguin, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul The Lancet Microbe.

Tuberculoza este acum a doua cea mai mortală boală infecțioasă din lume, după COVID-19, potrivit Medical Xpress. În 2020, se estimează că 10 milioane de oameni au contractat TBC și 1,5 milioane de oameni au murit din această cauză, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum funcționează noul test

Majoritatea testelor pentru depistarea tuberculozei se bazează pe screeningul sputei, un tip gros de mucus din plămâni. Dar colectarea sputei de la pacienții suspectați de tuberculoză poate fi dificilă, în special pentru copii.

TBC poate fi, de asemenea, mai greu de diagnosticat la pacienții cu HIV imunocompromiși și la cei în care infecția migrează în afara plămânilor, către alte zone ale corpului. În aceste cazuri extrapulmonare, pacienții pot avea puține bacterii în spută, ceea ce duce la rezultate fals negative folosind metodele actuale de testare, a declarat autorul principal al studiului dr. Tony Hu, de la Universitatea Tulane.

„Acest test poate schimba totul pentru diagnosticele de TBC. Nu doar că oferă rezultate precise, dar are și potențialul de a prezice progresia bolii și de a monitoriza tratamentul. Acest lucru îi va ajuta pe medici să intervină rapid în tratament și să reducă riscul de deces, în special pentru copiii care trăiesc cu HIV”, a spus Hu.

Studiul a evaluat un test bazat pe CRISPR care a verificat ADN-ul fără celule din bacilii Mycobacterium tuberculosis vii. Ținta de screening este eliberată în sânge și eliminată destul de rapid, oferind o imagine în timp real a infecției active.

Cercetătorii au testat mostre de sânge conservate de la 73 de adulți și copii cu prezumție de tuberculoză și contactele lor asimptomatice în Eswatini, Africa.

Testul a identificat TBC la adulți cu o sensibilitate de 96,4% și cu o specificitate de 94,1%, iar la copii a avut o sensibilitate de 83,3% și o specificitate de 95,5%. (Sensibilitatea se referă la cât de bine poate testul să identifice un caz pozitiv, în timp ce specificitatea este o măsură a faptului că un test determină cu exactitate un caz negativ).

Cercetătorii au testat, de asemenea, 153 de probe de sânge dintr-o cohortă de copii internați în Kenya. Aceștia erau pacienți seropozitivi care prezentau un risc ridicat de tuberculoză și prezentau cel puțin un simptom al bolii. Noul test a detectat toate cele 13 cazuri confirmate de TBC și aproape 85% dintre cazurile neconfirmate, care au fost cazuri diagnosticate pe baza simptomelor clinice și nu prin metodele de testare ce ating standardul de aur.

Testul bazat pe CRISPR folosește o mică mostră de sânge și poate oferi rezultate în două ore.

„Suntem deosebit de încântați că nivelul ADN-ului fără celule Mycobacterium tuberculosis la copiii infectați cu HIV a început să scadă în decurs de o lună de la tratament, iar majoritatea sângelui copiilor a fost curățat de fragmentele de ADN bacteriene după tratament, ceea ce înseamnă că CRISPR-TBC are potențialul de a monitoriza tratamentul și le va oferi medicilor capacitatea de a trata mai bine infecțiile tuberculoase din întreaga lume”, a spus Hu.

Cercetătorii au adaptat testul la o platformă de testare rapidă care poate oferi rezultate în 30 de minute fără niciun echipament special. Rezultatele pot fi vizualizate pe o bandă de hârtie, ca un test rapid COVID-19.

„Un test de sânge extrem de precis și de rapid, care ar putea fi folosit oriunde; ar aduce beneficii pentru milioane de oameni care trăiesc în zone cu resurse limitate și cu un grad mare de TBC”, a mai spus Hu.

Articolul precedentPrelevare de organe și țesuturi de la un pacient de 13 ani, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş
Articolul următorINSP: 41% din cazurile confirmate de COVID-19, la persoane nevaccinate, în ultima săptămână