Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford și AstraZeneca nu numai că protejează oamenii de boli grave și deces, dar încetinește în mod substanțial transmiterea virusului. Aceasta este concluzia unui nou studiu ce a subliniat importanța vaccinării în masă ca măsură de a stopa pandemia.

Cercetarea realizată de experții de la Universitatea din Oxford este prima care documentează un vaccin care reduce substanțial răspândirea virusului SARS-CoV-2. Oficialii britanici au declarat că rezultatele au subliniat modul în care vaccinările în masă au fost esențiale pentru a pune capăt pandemiei, scrie The New York Times.

Cercetătorii au măsurat impactul asupra transmiterii prin examinarea participanților în fiecare săptămână, căutând să detecteze semne ale virusului.

Rezultatele, detaliate de cercetătorii de la Oxford și AstraZeneca într-un manuscris care nu a fost evaluat de către alți experți, au descoperit că vaccinul ar putea reduce transmisia cu aproape două treimi.

Matt Hancock, secretarul britanic de sănătate, a salutat rezultatele miercuri ca fiind „absolut superbe”.

„Știm acum că vaccinul Oxford reduce și transmiterea și asta ne va ajuta pe toți să ieșim din această pandemie”, a declarat Hancock într-un interviu acordat miercuri dimineață BBC, citat de The New York Times.

Pe de altă parte, cercetătorii de la Oxford și AstraZeneca au descoperit că o singură doză de vaccin a fost eficientă într-un procent de 76% în prevenirea COVID-19.

Rezultatele încurajatoare oferă un sprijin strategiei desfășurate de Marea Britanie și alte țări în vederea prioritizării furnizării cât mai multor prime doze de vaccinuri posibil, înlăturând îngrijorarea că oamenii vor primi a doua doză mai târziu decât s-a stabilit initial, potrivit sursei citate.

Cele mai recente date nu influențează dezbaterea cu privire la spațiul suplimentar al dozelor celor două vaccinuri autorizate în Statele Unite, cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna, deoarece datele referitoare la candidatul AstraZeneca nu pot fi generalizate la alte vaccinuri.