Unul dintre cele mai moderne centre de diagnostic si tratament oncologic din Europa si-a deschis portile in data de 31 mai 2012, la Brasov. De altfel, Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov, construit pe o suprafata de 8.000 mp, este prima investitie privata a€œcentru integrat” – chirurgie, chimioterapie si radiologie – in domeniul oncologic. in acelasi timp, in noua unitate medicala vor fi tratate si cazurile sociale.

a€œincercam si pentru persoanele cu probleme sociale deosebite sa le tratam. Nu putem refuza pe nimeni si le vom trata pe aceste persoane in aceleasi conditii in care va fi tratat orice pacient”, a declarat in cadrul deschiderii Gheorghe Dutu, directorul general al Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov.

Activitatea Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic se bazeaza pe asistenta medicala integrala, medicina bazata pe dovezi si managementul cazului. Noul Centru este dotat cu echipamente medicale ce indeplinesc standardele europene, acoperind necesitatile de diagnosticare si tratament pentru o populatie de un milion de locuitori.

a€œimpreuna cu celelalte metode de investigatie creaza cea mai moderna platforma integrata de diagnostic imagistic din tara. Vom introduce in 2-3 luni aceasta procedura – rezonanta magnetica, PET CT – intr-o singura investigatie. Sunt putine centre in Europa care fac aceasta investigatie”, potrivit dr. Aurel Tudose, medic sef Sectia Radioterapie din cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov.

Laboratorul de analize medicale este, de asemenea, dotat cu echipamente de ultima generatie, noutatea fiind metoda de diagnosticare prin hibridizare in situ cu fluorescent.

a€œPiesa de rezistenta este un aparat de biochimie si imunologie, care concentreaza tehnici de diagnostic de la cele mai vechi la cele mai noi, de la spectrofotometrie, prin care se detecteaza analitii obisnuiti – glicemia, transaminazele si alte analize uzuale -, pana la chemiluminiscenta”, a explicat dr. Anca Ilea, sef Laborator analize medicale.

De altfel, Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov reprezinta o sansa in plus pentru pacientii din toata tara, acestia avand astfel posibilitatea de a se diagnostica si trata corect si la standarde europene chiar si in Romania. Potrivit Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, noul Centru este un drept la normalitate redat pacientilor oncologici.

Noul Centru se numara printre putinele spitale din Romania climatizate in totalitate. Potrivit, Gheorghe Dutu, directorul general al Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov, a€œavem controlul climatizarii absolut peste tot, incepand de la blocul operator, zona de ATI, zona de nucleara, zona de radioterapie, de imagistica, de acces, zonele de cazare. Absolut totul este monitorizat din punct de vedere climatic.”

Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov are 37 de saloane, 10 paturi de spitalizare de zi si 84 de paturi pentru spitalizare continua, iar personalul medical a fost specializat in Germania, Turcia si Italia.