Centrele de sanatate multifunctionale pot fi infiintate si de catre autoritatile locale, dupa ce Ordonanta de urgenta privind administrarea unitatilor sanitare publice de interes judetean si local a fost aprobata in data de 27 iunie 2012, in sedinta de Guvern, potrivit unui comunicat de presa transmis Sanatatea TV.

Conform actului normativ, infiintarea centrelor de sanatate multifunctionale se poate face si de catre autoritatile locale care detin management spitalicesc. Centrele nou constituite vor fi unitati sanitare cu personalitate juridica, infiintate prin act administrativ al conducatorului autoritatii administratiei publice locale, cu avizul conform al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Adminsitratiei si Internelor.

Pana la aprobarea acestui act normativ, centrele de sanatate multifunctionale puteau fi organizate numai ca unitati fara personalitate juridica, in structura spitalelor judetene, municipale sau orasenesti si asigurau servicii de sanatate prin cabinete medicale, spitalizare de zi si servicii de laborator.

„in acest moment avem infiintate doar 4 astfel de centre multifunctionale in judetele Arges, Hunedoara, Valcea si Mehedinti. Prin masura de astazi urmarim cresterea numarului acestor unitati care sunt structuri flexibile capabile sa raspunda nevoilor de sanatate ale comunitatilor localea€œ, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Conform noului act normative, centrele de sanatate multifunctionale cu personalitate juridica, vor avea o structura format din cabinet de specialitate, spitalizare de zi cu 5 pana la 20 de paturi, laborator de analize medicale de radiologie si de imagistica medical, precum si alte structure medicale fara paturi de spitalizare continua.

Acestea vor fi conduse de un director, personal contractual, functie ocupata prin concurs sau examen si salarizata in conditiile legii. Centrele de sanatate multifuntionale vor fi finantate in conditiile stabilite prin contractual-cadtu privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si a normelor de aplicare ale acestuia.

Autoritatile administratiei publice locale vor asigura sumele necesare pentru cheltuielile de administrare si functionare, reparatii, consolidare, extindere si modernizare, la care se adauga si sume pentru dotari cu aparatura si echipamente medicale ale centrelor infiintate.