Bergamota este un fruct al carui extract contine importante cantitati de polifenoli care ar putea inlocui statinele in cazul persoanelor care prezinta reactii adverse la tratamentul impotriva colesterolului.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Italia, portocala bergamota stimuleaza arderea grasimilor si scade glicemia. Studiul a constat in observarea unui grup de 200 de persoane carora le-a fost administrate cate o tableta de un gram extract de bergamota inainte de mese. Prin urmare, rezultatele cercetarilor au aratat ca bergamota a dus la o scadere a nivelului colesterolului rau cu 39%, si o crestere a nivelului colesterolului bun cu aproximativ 41%. De asemenea, extractul de bergamota actioneaza si asupra glicemiei, ducand la o scadere a acesteia cu 22%.

Spre deosebire de alte citrice, bergamota contine doi polifenoli care scad biosinteza colesterolului intr-un mod similar actiunii statinelor. De asemenea un studiu australian a evidentiat ca persoanele care prezentau obezitate abdominala si care au primit extract de bergamota si-au redus circumferinta taliei.