Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a comentat situația de la Spitalul din Găeşti, acolo unde directorul centrului de vaccinare a decis să imunizeze pe oricine dorește, indiferent de vârstă sau de gradul de risc, pentru a nu irosi doze de vaccin, chiar dacă etapa actuală a campaniei prevede doar vaccinarea angajaților din sistemul medical.

„Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie, până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile – și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevedede strategia – pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă – acest lucru este un alt aspect care va fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos”, a precizat Gheorghiță .

Întrebat dacă vor fi aplicate sancțiuni în acest caz, Gheorghiță a răspuns: „Strategia de vaccinare prevede doar modalitățile și liniile directoare după care implementăm campania de vaccinare. Acest aspect intră în sarcina Ministerului Sănătății. Probabil că se vor efectua evaluări și se va decide în consecință, nu aș putea să vă spun”.

Medicul a precizat că din pste 64.000 de doze de vaccin distribuite în țară s-au irosit până acum sub 100 de doze.

„Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că sunt vaccinuri multidoză și au o stabilitate limitată”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.