Ce spun medicii specializați în tromboze despre vaccinarea anti-COVID-19

0
82

Medicii specializați în tromboze susțin că riscul de a dezvolta cheaguri de sânge este mult mai mare în cazul infectării cu noul coronavirus decât în urma vaccinării anti-COVID-19.

În urmă cu un an, medicii au început să observe că mulți pacienți cu COVID-19 ajung la urgențe cu accidente vasculare cerebrale și s-au plâns că cheagurile de sânge înfundă aparatele de dializă și alte echipamente folosite pentru a menține în viață pacienții, relatează CNN.

Mai exact, specialiștii din unitățile de terapie intensivă au vorbit despre cheaguri de sânge ”dramatice” la inimă, ficat și alte organe. Autopsiile unor pacienți cu COVID-19 din New Orleans au arătat că plămânii lor erau blocați de astfel de cheaguri. Pe de altă parte,  medicii au mai arătat că unii pacienți tineri, aparent sănătoși, sufereau accidente vasculare cerebrale masive după infectarea cu COVID-19.

Ad in title

”În calitate de expert în tromboze, vă pot spune că este boala cu cea mai mare coagulare a sângelui pe care am văzut-o în viața mea”, a spus dr. Alex Spyropoulos, profesor la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein din New York, citat de CNN.

”Fac asta de 25 de ani. Nu am văzut niciodată aceste niveluri de cheaguri de sânge”, a mai subliniat el.

Potrivit studiilor realizate de Spyropoulos și colegii săi, tratarea pacienților COVID cu medicamente anticoagulane poate reduce dramatic sau chiar preveni aceste cheaguri. Iar vaccinarea împotriva COVID-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează împotriva infectărilor, mai spun medicii.

Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA au recomandat o pauză în administrarea vaccinului Johnson & Johnson, cât timp experții investighează dacă acesta poate provoca cheaguri de sânge și, dacă da, ce să facă mai departe.

Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat marți că a găsit o posibilă legătură, dar a precizat totodată că beneficiile generale ale vaccinului depășesc riscurile. Pentru utilizare în UE, Agenția a declarat că vaccinul trebuie să includă un avertisment cu privire la ”cheaguri de sânge neobișnuite cu nivel scăzut de trombocite” ca ”efecte secundare foarte rare”.

Articolul precedentVIDEO EXCLUSIV Alarmant! DSP București: Oamenii nu mai declară contacții direcți
Articolul următorNoul ministrul al Sănătății, despre situația paturilor de la terapie intensivă și personalul medical