CE emite o serie de orientări privind metodele de testare a coronavirusului

0
44

Comisia Europeană a prezentat orientări privind metodele de testare care vizează noul coronavirus, care au scopul de a sprijini statele membre în utilizarea eficace a instrumentele de testare în contextul strategiilor lor naționale, inclusiv atunci când elimină treptat măsurile de limitare a răspândirii virusului.

Orientările privind metodele de testare fac parte din foaia de parcurs europeană, pentru eliminarea măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, se arată într-un comunicat al CE.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că pentru a detecta și a încetini pandemia de coronavirus, capacitatea de a efectua testări pe scară largă este esențială, fiind și o condiție prealabilă esențială pentru o revenire treptată la modul nostru normal de viață.

Ad in title

“Principala prioritate pentru noi toți este de a lupta împotriva virusului și de a ne proteja cetățenii de expunere și infectare suplimentară, iar pentru a acționa în acest sens, trebuie să știm unde este virusul. În absența unui vaccin, testarea sigură și fiabilă este arma noastră principală pentru a ne proteja personalul medical, pe cei mai vulnerabili dintre cetățenii noștri și societățile noastre în ansamblul lor. Aceasta este o piatră de temelie a foii noastre de parcurs către eliminarea măsurilor de răspândire a noului coronavirus.”

Potrivit comunicatului CE, disponibilitatea unor date fiabile în timp este esențială pentru eliminarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului. Pentru a atinge acest scop, este necesară o monitorizare suficientă a evoluției pandemiei cauzate de noul coronavirus, inclusiv prin testări pe scară largă.

În orientările sale, Comisia face apel la producători să producă kituri de testare care să corespundă „celor mai avansate cunoștințe în domeniu”. Deși datele științifice referitoare la teste continuă să evolueze rapid, această obligație este importantă, întrucât informațiile furnizate de aceste kituri de testare sunt utilizate pentru decizii esențiale în materie de sănătate publică.

Potrivit aceleiași surse, pentru a asigura cea mai înaltă calitate posibilă a testării, pentru a se asigura faptul că testele sunt utilizate în mod corect și pentru a alinia mai bine evaluarea și validarea performanțelor dispozitivelor de testare, Comisia propune lansarea mai multor acțiuni în următoarele săptămâni.

Astfel, CE propune o evaluare a abordărilor comune în cadrul strategiilor naționale,  schimbul de informații cu privire la performanțele testelor, precum și înființarea unei rețele de laboratoare de referință pentru noul coronavirus în întreaga UE, pentru a facilita schimbul de informații.

De asemenea, CE propune și gestionarea și distribuirea eșantioanelor de control, elaborarea unor orientări suplimentare privind evaluarea performanțelor și evaluarea conformității în urma unui dialog suplimentar cu industria și cu autoritățile naționale competente,  punerea la dispoziție a unor instrumente pentru evaluarea performanțelor, cum ar fi materialele de referință și metodele comune de comparare a dispozitivelor.

Totodată, potrivit aceleiași surse, CE propune lupta împotriva dispozitivelor contrafăcute prin intermediul cooperării internaționale și al cooperării între autoritățile statelor membre,  concordarea ofertei cu cererea prin utilizarea unor instrumente ale UE, cum ar fi dispeceratul pentru dispozitive medicale, rescEU și achizițiile publice în comun.

 

Articolul precedentTrump a anunțat suspendarea contribuţiei SUA la OMS
Articolul următorLIVE Președintele APAA, despre accesul la hidroxiclorochină pentru pacienții cu afecțiuni autoimune