CE a propus luni o actualizare a recomandărilor privind restricțiile de liberă circulație în UE

0
61

Comisia Europeană (CE) a propus luni, 31 mai, o actualizare a Recomandării Consiliului privind coordonarea restricțiilor privind libera circulație în UE, care au fost puse în aplicare ca răspuns la pandemia COVID-19.

Pe fondul unei îmbunătățiri a situației epidemiologice și a accelerării în întreaga UE a campaniilor de vaccinare anti-COVID-19, Comisia propune ca statele membre să ușureze treptat măsurile de călătorie, inclusiv pentru deținătorii certificatului digital COVID al UE.

Comisia a propus, de asemenea, actualizarea criteriilor comune pentru zonele cu risc și introducerea unui mecanism de „frânare de urgență”, pentru a aborda prevalența noilor variante îngrijorătoare sau de interes. Propunerea include dispoziții specifice privind copiii pentru a asigura unitatea familiilor care călătoresc și o perioadă de valabilitate standard pentru teste.

Ad in title

„Ultimele săptămâni au adus o tendință continuă descendentă a numărului de infecții, arătând succesul campaniilor de vaccinare în întreaga UE. În paralel, încurajăm și posibilitățile de testare accesibile și disponibile pe scară largă. În acest context, statele membre ridică acum încet restricțiile COVID-19 atât pe plan intern, cât și în ceea ce privește călătoriile. Astăzi (luni – n.r.), propunem ca statele membre să coordoneze această ridicare treptată a restricțiilor de liberă circulație, ținând cont de noul nostru instrument comun: certificatul digital COVID al UE. Acum ne așteptăm ca statele membre să utilizeze cel mai bine acest instrument și recomandarea de a permite tuturor să se deplaseze din nou liber și în siguranță. ”, a declarat Didier Reynders, comisar european pentru justiție.

 

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat la rândul său: „Libertatea de circulație este unul dintre drepturile cele mai prețuite ale cetățenilor UE: avem nevoie de abordări coordonate și previzibile pentru cetățenii noștri, care să ofere claritate și să evite cerințele incoerente între statele membre. Vrem să ne asigurăm că putem trece la redeschiderea societăților noastre în săptămânile următoare în condiții de siguranță și într-un mod coordonat. Deoarece vaccinarea progresează cu o viteză crescândă, putem fi siguri că circulația liberă, fără restricții, se poate relua treptat din nou. În timp ce privim înainte cu mai mult optimism, trebuie să rămânem prudenți și să punem întotdeauna protecția sănătății publice pe primul loc. ”

Astfel, potrivit actualizărilor cheie, persoanele complet vaccinate care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital COVID al UE ar trebui să fie exceptate de la testare sau de la carantină la 14 zile după ce au primit ultima doză. Aceasta ar trebui să acopere și persoanele recuperate care au primit o singură doză de vaccin din cele două.

Persoanele recuperate, care dețin certificate în conformitate cu certificatul COVID digital al UE, ar trebui de asemenea să fie exceptate de la testare sau de la carantină în primele 180 de zile după un test PCR pozitiv.

Persoanele cu un certificat de test valabil în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la posibile cerințe de carantină.

De altfel, Comisia propune o perioadă de valabilitate standard pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, dacă este acceptată de un stat membru, 48 de ore pentru testele rapide ale antigenului.

Documentul complet poate fi consultat aici.

Articolul precedentCoronavirus: Tulburări emoționale cauzate de pandemie, la 90% dintre copiii care au avut nevoie de terapie
Articolul următorCNCAV: Situația vaccinării în România pe localități, în data de 26 mai