CE a încheiat discuțiile preliminare pentru alt acord vizând achiziționarea unui potențial vaccin antiCOVID

0
26

Comisia Europeană (CE) a încheiat astăzi, 9 septembrie, o serie de discuții preliminare pentru un nou acord în vederea achiziționării unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Este vorba de societatea BioNTech-Pfizer, a șasea cu care CE a încheiat discuții, după Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson & Johnson la 13 august, CureVac la 18 august și Moderna la 24 august. Primul contract a fost semnat cu AstraZeneca și a intrat în vigoare la 27 august.

Noul contract ar urma să dea posibilitatea achiziționării vaccinului de toate statele membre ale UE și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene. Momentan, se anticipează că CE va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE. Va exista, de asemenea, și opțiunea de a achiziționa până la 100 de milioane de doze suplimentare. Acestea vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

„Sunt încântată să anunț încheierea discuțiilor cu BioNTech-Pfizer pentru o achiziție inițială de 200 de milioane de doze de viitoare vaccinuri împotriva coronavirusului. Este cea de-a șasea companie din domeniul farmaceutic cu care am finalizat discuțiile sau am semnat un acord pentru potențiale vaccinuri, în timp record. Șansele noastre de a dezvolta și folosi un vaccin sigur și eficace sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europenii de aici de acasă, cât și pentru restul populației mondiale. Dacă vrem să eliminăm coronavirusul oriunde, trebuie să-l eliminăm peste tot”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ad in title

În același timp, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a precizat: ”Discuțiile finale de astăzi cu BioNTech-Pfizer reprezintă încă un pas important în direcția realizării unui portofoliu solid și diversificat de potențiale vaccinuri. Acesta a fost obiectivul Strategiei UE în materie de vaccinuri, pe care îl îndeplinim. Credem cu optimism că printre aceste potențiale vaccinuri se va găsi unul sigur și eficace, care să ne ajute să înfrângem pandemia de COVID-19.”

Potrivit Comisiei Europene, discuțiile preliminare încheiate astăzi sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție. Acesta urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care dispune de fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de societăți diferite.

Articolul precedentProiect de ordin pentru modificarea dotării minime obligatorii pentru o serie de cabinete medicale
Articolul următorEveniment în premieră: Congresul Național de Oncologie, în format virtual, în perioada 15-17 octombrie