Numărul de cazuri de COVID-19 în Europa de Est a depășit 10 milioane. Mai exact, țările din Estul Europei au raportat vineri peste 10,02 milioane de cazuri și 214.691 de decese de la începutul pandemiei și până în prezent. Cu toate acestea, media zilnică a cazurilor noi în regiune a scăzut cu aproximativ 31% în ultimele 30 de zile, comparativ cu luna trecută, potrivit unei analize Reuters.

Conform sursei citate, Rusia are cele mai multe cazuri în regiune și a devenit prima țară europeană care a depășit luni 4 milioane de cazuri. Țara a raportat, de asemenea, cele mai multe decese în Europa de Est, respectiv aproximativ 79.194 decese.

În ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19 în Europa de Est, șapte state (Rusia, Polonia, Republica Cehă, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria) au administrat aproximativ 4,5 milioane de doze de vaccin COVID-19.

Totodată, Reuters face referire și la întârzierea livrărilor anunțate de producătorii de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer, care a pus în pericol obiectivul de vară al Uniunii Europene, acela de a vaccina 70% dintre adulți.

Astfel, pentru a face față deficitului de aprovizionare cu vaccin, multe țări din Europa de Est au început să caute alți furnizori de vaccinuri din țări precum China și Rusia. Ungaria va începe vaccinarea persoanelor care nu suferă de boli cronice cu vaccinul rusesc Sputnik V în curând, devenind prima țară membră a UE care îl folosește.

De altfel, Ucraina, care a înregistrat peste 1,2 milioane de cazuri de COVID-19 și 24.058 de decese, este de acord să cumpere unele vaccinuri din China și se așteaptă să primească cel puțin 8 milioane de doze în cadrul programului global COVAX pentru țările mai sărace, mai scrie Reuters.