Cazuri de COVID-19, identificate de caravana de depistare activă a tuberculozei

0
61

Echipajul caravanei de depistare activă a tuberculozei, aflat în județul Bacău, a identificat două cazuri de infecție cu coronavirus, cu ajutorul echipamentelor cu care este dotată caravana, se arată într-un comunicat al echipei de screening TB.

Cei doi pacienți depistați cu COVID 19 de către echipa caravanei au fost luați in evidență de instituțiile abilitate din Bacău.

“ După declanșarea pandemiei de coronavirus cabinetele mobile de depistare activă a tuberculozei coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost echipate cu un soft de inteligență artificială care completează programul de depistare a tuberculozei și care poate indica un scoring specific infectiei COVID 19 în paralel cu scoringul de depistare a infecției tuberculoase”, se arată în același comunicat.

Ad in title

Potrivit aceleiași surse, măsura a fost necesară având in vedere contextul pandemic actual, cât și dorința de nu opri cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei pe care îl desfășoară România, țară cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din UE.

Cabinetele mobile vizează diagnosticarea tuberculozei, boală pulmonară contagioasă cu simptome care se pot suprapune infecției cu SARS-COV-2, ceea ce impune asigurarea de servicii din partea echipelor de pe caravane care să vină în sprijinul pacienților simptomtici care pot avea una sau ambele infecții, se arată în același comunicat.

De asemenea, softul de inteligenșă artificială oferă o citire pe loc a radiografiilor indicând scorul care arată probabilitatea îmbolnăvirii cu TB sau COVID 19. Programul oferă interpretarea pentru încă 13 patologii pulmonare, altele decăt tuberculoza sau infecția cu coronavirus.

“Este util ca depistarea bolilor infecțioase, indiferent de etiologia lor, să se facă într-un ritm alert concomitent cu utilizarea tehnologiilor inalt performante care vin direct in sprijinul pacientului ”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Până acum în județul Bacău a fost testat un număr 1.060 de persoane, iar activitatea continuă și în luna august.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta coordonează 4 caravane de depistare activă a tuberculozei – Screening TB. Caravanele s-au aflat până acum în județele Dâmbovița, Ilfov, Bacău, București urmând a se muta din luna august în județul Teleorman.

Caravanele Screening TB ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta fac parte din cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei realizat în România ultimilor 30 de ani, se derulează pe parcursul a patru ani, iar cabinetele mobile se deplasează pe tot teritoriul României.

Articolul precedentCOVID-19 la DSP București: Anchetă epidemiologică în curs
Articolul următorEXCLUSIV Coronavirus: În situații dramatice, România ar putea apela la medici și asistente din alte țări