Caz rar la SUUB: O tânără cu nanism hipofizar a născut o fetiță de 1,8 kg

0
159

O tânără cu nanism hipofizar, de doar 24 de kg și 1,2 metri înălțime, a adus pe lume, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), o fetiță de 1,8 kg.

Nanismul hipofizar este o boală genetică, iar medicii se tem ca boala să nu fi fost transmisă și copilului. Însă, pentru a depista acest lucru e nevoie de un set de analize care se fac în Germania și care sunt destul de costisitoare. În cazul în care afecțiunea s-a transmis și la copil, prin medicaţie corespunzătoare şi la timp poate avea o viaţă normală.

”Este vorba de o boală genetică extrem de complexă, în cariera mea nu am întâlnit un astfel de caz. Astfel de organisme infantile nu reușesc să ducă o sarcină la termen, riscul de avort fiind maxim”, a declarat prof. dr. Monica Cârstoiu, șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB.

Proaspăta mămică a fost transferată de la Spitalul din Piteşti, acolo unde a ajuns prima dată, la Spitalul Universitar din Capitală.

”Are o șansă să fie un adult normal, dar numai știind ce gene moşteneşte. Pentru a putea înțelege ce se întâmplă asupra fetiței, e nevoie de teste complexe, astfel încât, dacă va moșteni forma cea mai severă a mamei, încă de când e copil, în creștere, să se poată lua măsurile de prevenție”, a mai declarat prof. dr. Cârstoiu.

Articolul precedentUn model bioprintat 3D al unei tumori, creat de o echipă de cercetători israelieni
Articolul următorVaccinul Sputnik V, modificat pentru a acţiona împotriva variantei Delta, anunţă cercetători ruşi