Câți pacienți vindecați de COVID-19 au donat plasmă în România

0
55

Florin Hozoc, directorul general al unei firme importatoare de imunoglobulină, a declarat că debirocratizarea metodologiei de colectare a plasmei a dus la creșterea de peste trei ori a numărului de proceduri de plasmafereză.

Cu toate acestea, potrivit aceleiași surse, România este cu mult sub media europeană de donare a plasmei convalescente, respectiv la noi au donat sub 1% dintre cei deja vindecați, în timp ce media europeană este de 7%.

Astfel, potrivit lui Hozoc, înainte de corectarea metodologiei, au existat 279 donări în 16 săptămâni (24 aprilie – 11 august), adică 17,5 donări pe săptămână, respectiv o medie de o donare per echipament instalat.

Ad in title

După corectarea metodologiei, există 311 donări în cinci săptămâni (11 august – 15 septembrie) adică 62 donări pe săptămână, respectiv o medie săptămânală de 3,7 donări/echipament instalat.

Florin Hozoc a precizat că în prezent sunt doar 17 echipamente în funcțiune, iar cel de-al 18-lea așteaptă în depozit să fie instalat tot la București, unde numărul de donatori este mai mare.

“Un exemplu foarte clar este centrul de transfuzie de la București, unde, după instalarea celui de-al doilea echipament oferit gratuit, avem de 10 ori mai multe proceduri de plasmafereză decât în primele 4 luni. În ultimele 2 săptămâni au fost realizate 43 de donări prin plasmafereză, față de doar 37 de donări în primele 16 săptămâni”, a scris Hozoc, pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, sunt și centre de transfuzie unde se pune praful pe echipamentele oferite gratuit, fiind vorba despre centrele care au efectuat mai puțin de 20 de donări în cele 21 de săptămâni de când au fost instalate, respectiv Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Sibiu, Iași.

“Urmează ca în în zilele următoare să stabilim împreună cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională unde vor fi relocate aceste echipamente. Deja au fost retrase și relocate echipamentele de la Bârlad, Focșani și Giurgiu. Unul dintre aceste echipamente a ajuns la Târgu Jiu, unde sperăm că va fi folosit cu mai multă eficiență”, a afirmat Florin Hozoc.

 

Articolul precedentÎn comuna Slimnic din județul Sibiu nu va mai fi obligatorie purtarea măştii în spaţiile deschise
Articolul următorINSP a actualizat definițiile de caz pentru COVID-19