Câte doze de vaccin gripal au fost achiziționate pentru sezonul 2022-2023

0
168

1,5 milioane doze de vaccin gripal au fost achiziționate de Ministerul Sănătăţii, pentru sezonul 2022 – 2023, iar un milion au fost deja distribuite la Direcţiile de sănătate publică. „Celelalte 500.000 de doze vor fi livrate către DSP-uri în cursul acestei săptămâni”, a declarat, luni, ministrul Sănătății.

„Au început să primească şi medicii de familie în cabinet dozele comandate. Este primul an, cel puţin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ţinut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni și au rămas cantități importante de vaccin care nu au putut să mai fie utilizate”, a afirmat ministrul.

Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.

Potrivit ministrului Sănătății, în cazul în care cele 1,5 milioane de doze de vaccin gripal nu vor fi suficiente, se vor mai achiziţiona şi altele.

„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziţia. (…) Anul trecut, până la sfârşitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023. Ea este flexibilă şi poate fi suplimentată”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentVariola maimuței: Două noi cazuri au fost confirmate în România
Articolul următorMinistrul Sănătății anunță deschiderea a două noi apeluri de proiecte în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)