CMR: Câte Certificate Profesionale Curente au fost solicitate pentru exercitarea profesiei în afara țării

0
710

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, miercuri, că, în perioada 2016 – 2020, au fost solicitate peste 6000 de Certificate Profesionale Curente (CPC), cu scopul de a exercita profesia în afara României. „Documentul se eliberează numai medicilor, medicilor dentişti, farmaciştilor, asistenţilor medicali generalişti şi moaşelor care întrunesc condiţiile de cetăţenie, ascendenţă, filiaţie, căsătorie şi rezidenţă prevăzute de lege şi care au dobândit formarea în profesie pe teritoriul României”, precizează CMR, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor CMR:

  • total al CPC emise la nivel național în anul 2016 = 1462
  • total al CPC emise la nivel național în anul 2017 = 1374
  • total al CPC emise la nivel național în anul 2018 = 1221
  • total al CPC emise la nivel național în anul 2019 = 1099
  • total al CPC emise la nivel național în anul 2020 = 858

„Menționăm faptul că, situația statistică din anul 2016, 2017, 2018 și primele trei luni din anul 2019 a fost  întocmită în baza raportărilor colegiilor teritoriale ale Colegiului Medicilor din România, iar începând cu luna aprilie 2019, situația statistică este întocmită din aplicația informatică a Colegiului Medicilor din România alcătuită pe baza înregistrărilor colegiilor teritoriale”, se arată în comunicatul CMR.

Potrivit sursei citate, Certificatul profesional curent (GOOD STANDING) este documentul eliberat la cererea medicului (ori la cererea autorității competente omoloage dintr-un alt stat) și cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate și competența cu care își poate exercita profesia medicul care deține sau a deținut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România (C.M.R.).

CMR precizează că medicii au obligația să solicite eliberarea GOOD STANDING – ului în vederea:

  1. a) întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist și, respectiv, de farmacist;
  2. b) înființării cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentiști;
  3. c) exercitării profesiei în afara granițelor României.

„Obligatoriu se acordă doar membrilor Colegiului Medicilor din România”, subliniază CMR.

Articolul precedentECDC: Varianta Delta va reprezenta 90% din tulpinile SARS-CoV-2 care circulă în UE, la sfârșitul lui august
Articolul următorOMS și UNICEF: Pandemia COVID-19 duce la o reducere majoră a vaccinărilor în copilărie