Carnea rosie trebuie consumata, dar cu moderatie. Şi asta deoarece, in exces, poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii. Potrivit cercetatorilor, care au realizat mai multe studii in acest sens, barbatii care consuma destul de des carne rosie prezinta un risc de doua ori mai mare de a dezvolta cancer de prostata in comparatie cu cei care consuma carne rosie cu moderatie. Acest lucru este posibil deoarece carnea rosie preparata la temperaturi mari elibereaza doua substante chimice carcinogene, potrivit studiilor. Cele doua substante contribuie la aparitia cancerului de prostata, dar si al altor tipuri de cancere.

in acelasi timp, carnea rosie poate avea efecte negative si asupra vaselor si inimii. Iar asta chiar daca este o sursa de proteine, vitamine si minerale. De altfel, carnea rosie poate provoca si tulburari digestive din cauza ca este un aliment ce are nevoie de aproximativ 20 de ore pentru ca intestinul sa il absoarba. Plus ca favorizeaza cresterea nivelului de LDL colesterol sau colesterol rau si aparitia aterosclerozei, hipertensiunii arteriale si gutei.

Mai mult decat atat, carnea rosie consumata in exces poate conduce si la aparitia diabetului, arata rezultatele unuistudiu efectuat de un grup de cercetatori de la Şcoala de Sanatate Publica Harvard. Atentie deosebita trebuie acordat si consumului mare de mezeluri din carne rosie! Acestea cresc riscul de a dezvolta diabet cu 51%. De altfel continul bogat in nitriti si sare ale mezelurilor din carne rosie cauzeaza o crestere a rezistentei organismului la insulina.