Care sunt regulile pentru redeschiderea școlilor din 8 februarie

0
360

Școlile se vor redeschide în format fizic începând cu data de 8 februarie, dată cu care începe și cel de-al doilea semestru.

Reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Sănătății au lucrat în noaptea de miercuri spre joi la ordinul comun care prevede condițiile de redeschidere a școlilor și de întoarcere a elevilor în bănci.

Potrivit draftului acestui ordin comun, care a fost făcut public joi dimineață de Ministerul Educației, aerisirea sălilor de curs, păstrarea distanței și a igienei, precum și purtarea măștilor de protecție sunt câteva dintre măsurile impuse în vederea limitării răspândirii noului coronavirus odată cu întoarcerea fizică a elevilor în școli.

Draftul mai arată că intrarea în școli și grădinițe se va face prin mai multe căi de acces, astfel încât să se evite aglomerarea. În cazul în care unitatea de învățământ are doar o singură intrare, atunci se va recurge la distanțarea fizică. Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală. Doar în cazurile excepționale accesul acestora va fi permis.

Odată intrați în incinta unităților de învățământ, copiii își vor dezinfecta mâinile și vor merge direct în sălile de curs.

În cee ace privește sălile de clasă, acestea vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de un metru între elevi. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă.

Înainte de sosirea elevilor, sălile de curs vor fi aerisite timp de minimum 30 minute. Aerisirea se va realiza și în timpul pauzelor, timp de 10 minute, precum și la finalul zilei.

De asemenea, schimbul de obiecte personale este interzisă.

Draftul conține și scenariile în care vor funcționa școlile și grădinițele, în funcție de contextul epidemiologic.

Purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie atât pentru elevi, cât și pentru profesori și personalul din unitatea de învățământ.

De asemenea, ”conducerile unităţilor de învăţământ/ unităților conexe desemnează un responsabil, dintre angajaţii proprii, cu atribuții de coordonare a activităților de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2. Persoana desemnată va fi în permanentă legătură cu personalul medicosanitar, cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, DSP/DSPMB, ai autorităţilor administraţiei publice locale”, se mai arată în draft.

Varianta finală a ordinului comun urmează să fie prezentat joi.

 

Articolul precedent4 februarie, Ziua Mondială a Cancerului
Articolul următorCare este starea de sănătate a pacienților afectați de incendiul de la ”Matei Balș”