Care sunt cauzele pentru care unele teste pentru depistarea SARS-CoV-2 ies fals negative

0
444

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) atenționează că unul sau mai multe rezultate negative, în special din probe prelevate de la nivelul tractului respirator superior, nu exclud posibilitatea infecției cu SARS-CoV-2.

Potrivit metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată de INSP, un rezultat fals – negativ poate fi explicat prin:

  • prelevare necorespunzătoare, rezultând o cantitate redusă de produs patologic (se recomandă includerea unei ținte ADN umane în cadrul testării PCR)
  • proba recoltată prea devreme sau prea târziu în cursul infecției
  • proba manipulată și transportată necorespunzător
  • mutații ale virusului
  • prezența inhibitorilor PCR.

Potrivit INSP, identificarea unui alt patogen nu exclude infecția cu noul coronavirus, rolul coinfecției în patologie nefiind pe deplin cunoscut.

“Este necesară o interpretare atentă a rezultatelor PCR slab pozitive, deoarece unele teste pot genera semnale false la valori mari ale Ct”, se arată în Metodologia INSP.

Potrivit aceleiași surse, în cazul unor rezultate discordante sau invalide se recomandă:

  • recoltarea unei alte probe;
  • secvențierea virusului din proba originală (dacă încărcătura virală este suficient de mare) sau a ampliconului generat de un alt test de amplificare genică decât cel folosit inițial.

“Dacă nu este posibilă recoltarea unei alte probe, se repetă extracția ARN din proba originală și se retestează de către personal cu experiență. Orice rezultat neobișnuit ar trebui confirmat de către un laborator de referință internațional”, potrivit INSP.

Potrivit acelorași norme, “diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 se bazează pe detecția secvențelor specifice de ARN viral prin teste de amplificare a acizilor nucleici, precum Real Time RT-PCR si confirmarea prin secvențiere ori de câte ori este necesar. Țintele genice virale includ: genele N, E, S si RdRP. Extracția acizilor nucleici trebuie să se faca în hotă de biosiguranță în laboratoare de nivel BSL-2. Nu se recomandă tratarea termică a probelor anterior extracției acizilor nucleici. În cazul utilizării truselor comerciale, interpretarea rezultatelor se face conform instrucțiunilor producătorului. Ideal, diagnosticul optim presupune detecția a minimum două ținte genice diferite, însă în zonele în care virusul este larg răspândit se poate folosi un algoritm de diagnostic simplificat în care screening-ul prin Real Time RT-PCR al unei singure ținte discriminatorii este suficient. In acest caz este necesara o strategie de monitorizare a apariției mutațiilor care pot afecta performanțelor testului”.

Articolul precedentVIDEO Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler, despre schimbarea definițiilor de caz pentru COVID-19
Articolul următorGCS: 10.108 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2