Caravana „Nu am facut destul” a descoperit in sate de trei ori mai multe cazuri de cancer decat arata statisticile

0
935

Campania „Nu am facut destul”, editia 2019, s-a incheiat cu trei cazuri deja diagnosticate si doua in curs de clarificare dupa testarea ecografica a 854 de femei din mediul rural. Sunt de trei ori mai multe cazuri decat arata statisticile oficiale raportate la 1.000 de femei testate.

Potrivit unui comunicat de presa, in cadrul celei de-a sasea editii a campaniei, in perioada 5 octombrie – 17 noiembrie, 1.070 de oameni din 14 sate (din judetele Timis, Hunedoara, Arad, Satu Mare si Bihor) au beneficiat gratuit de ecografie mamara, de dermatoscopie, de spirometrie, de EKG, de masurarea tensiunii, a pulsului, a nivelului glicemiei, de calcularea indicelui de masa corporala. Examinarile au fost facute de medici specialisti asistati de studenti voluntari de la facultatile de Medicina din Timisoara, Cluj-Napoca si Oradea. 

in urma rezultatelor acestei campanii, specialistii din domeniu au atras atentia asupra nevoii urgente a unui program national de screening.

„Pentru a examina macar doua milioane de femei (cele care au intre 50 si 69 de ani), nu doar 1.000, este nevoie de un program national de screening pentru cancerul de san. Numai printr-un diagnostic pus in stadiu incipient, aceste femei pot fi salvate. Un program national de screening ar insemna o investitie de 29 de milioane de euro din partea statului in fiecare an”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania.

 

Rezultatele campaniei „Nu am facut destul”

 

in urma derularii campaniei, au fost consultati 1.070 oameni – 910 femei si 160 de barbati. Cea mai in varsta persoana a fost un barbat de 87 de ani. Dintre cele 910 femei prezente, 854 au facut ecografii mamare. 60 au primit recomandare pentru mamografie, insa doar 47 au si facut investigatia, in regim de urgenta si gratuit, in clinici specializate. Celelalte fie au facut mamografie pe cont propriu, fie nu au dorit, motivand ca pleaca in scurt timp la munca in strainatate sau ca nu au timp. 86% dintre femeile testate nu isi facusera niciodata control la sani, iar 70% nu isi facusera nici macar autopalpare, au explicat organizatorii campaniei.

Potrivit statisticilor, cancerul de san este o problema majora de sanatate publica in Romania, reprezentand a treia cauza de mortalitate (8,68%) pentru femeile intre 50 si 69 de ani. in fiecare ora, e diagnosticat un caz nou de cancer de san.

Romania este una din ultimele doua tari din Uniunea Europeana ramase fara un program national de screening pentru cancerul de san. Bulgaria a facut o incercare in 2009, dar a esuat. Romania este insa si azi in stadiul programelor-pilot la nivel judetean sau, cel mult, regional.

 

S-a semnat „Acordul pentru Initierea Programului National de Screening pentru Cancerul de San”

 

Dupa prezentarea rezultatelor campaniei „Nu am facut destul”, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si reprezentanti ai Senatului, Camerei Deputatilor si Ministerului Sanatatii au semnat o intelegere simbolica, Acordul pentru Initierea Programului National de Screening pentru Cancerul de San.

Pe document si-au pus numele Cezar Irimia, presedinte FABC, Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Attila Laszlo, presedinte Comisia Sanatate Senat, Adela Cojan, presedinte CNAS, Diana Paun, consilier de stat, Administratia Prezidentiala, Emanuel Ungureanu, vicepresedinte, Comisia de Sanatate Camera Deputatilor, Antoaneta Ionita, deputat PNL, membru Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, Florin Stamatian, deputat PNL si Petru Movila, deputat de Iasi.

Acordul prevede initierea unui Program national de screening pentru cancerul mamar, avand ca obiectiv testarea la fiecare doi ani a tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani, dar si asigurarea finantarii pentru acest program, fie printr-un buget multianual, fie anual, prin Legea bugetului de stat.

Articolul precedentAbsolventii care au promovat examenul de intrare in rezidentiat pot, incepand de maine, sa isi aleaga posturile
Articolul următorSute de mii de oameni risca sa se imbolnaveasca de gripa in perioada sarbatorilor, atentioneaza specialistii