Caravană mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei, în 12 comune din Alba

0
157

Caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va ajunge în 12 comune din județul Alba, dând astfel posibilitatea locuitorilor să beneficieze de servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei.

„Începând de luni, 16 ianuarie 2023, caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din judeţul Alba cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză”, potrivit unui comunicat de presă.

Comunele vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei sunt: Avram Iancu, Albac, Roşia Montană, Lupşa, Hopârta, Cetatea de Baltă, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Gârbova, Câlnic, Săsciori şi Săliştea.

„Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor”, se arată în comunicat.

Astfel, timp de patru săptămâni, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil.

Eventualii pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de servicii de consiliere şi sprijin. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Alba este de 22,9 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021, în creştere faţă de 2020 când s-a înregistrat o incidenţă de 19,4 cazuri la suta de mii de locuitori.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti. Valoarea totală a finanţării nerambursabile este de aproximativ 14,4 milioane de euro.

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Articolul precedentINSP: Peste 4.600 de cazuri de gripă clinică, raportate la nivel naţional în ultima săptămână. 15 decese confirmate cu virus gripal în acest sezon
Articolul următorBani din PNRR pentru modernizarea și dotarea a 55 de ambulatorii de specialitate din România