Când vor fi finalizate Centrele de arși din Timişoara, Târgu Mureş şi „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Anunțul ministrului Sănătății

0
264

Centrele de arşi din Timişoara, Târgu Mureş şi „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti vor fi finalizate în anul 2025, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„La Timişoara, proiectul este avansat, se construieşte, a început construcţia şi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cel de-al doilea centru de arşi, şi sperăm ca, până la sfârşitul acestui an, să înceapă efectiv lucrările şi la Târgu Mureş. (…) Am repornit proiecte care păreau abandonate şi lucrurile se desfăşoară în mod evident – cele trei noi centre de arşi vor fi gata în anul 2025″, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în cadrul Conferinței „Împreună putem fi mai puternici decât un AVC! Prevenim, Recunoaștem, Tratăm!”, organizată de ALIA – Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, la finalizarea celor trei proiecte, se va ajunge la 50 – 60 de paturi pentru mari arşi în România.

„Nu cred că există un standard. Vă spun că mai mărim capacitatea acum să ajungem până la cel puţin 50 – 60 de paturi demaraj la sfârşitul acestor trei proiecte. Există şi paturi de nivel intermediar nu numai paturile pentru mari arşi, pentru că pacienţii ulterior au nevoie de îngrijiri suplimentare. Cred că nici o ţară din lume nu are un număr suficient de mare încât în cazul unei catastrofe, unei tragedii să poate să trateze toţi pacienţii. Important este, însă, să putem să gestionăm activitatea curentă, dar trebuie să facem şi o educaţie şi o informare a populaţiei încât riscurile apariţiei unor astfel de accidente să fie cât mai mici. Nu există nicăieri o posibilitate să ai centru de mari arşi. Toată lumea speră să aibă un centru cu sute de paturi, în care oamenii de acolo să aştepte să se întâmple ceva. Nu, nu aşa funcţionează lucrurile. Trebuie să existe şi posibilitatea rotirii personalului, adică chirurgii plasticieni să poată să îşi facă activitatea curentă şi, periodic, să asigure şi funcţionarea acestor centre. Cel puţin modelul pe care eu l-am văzut în Franţa şi am fost special acolo încât să văd cum se lucrează şi mi-a părut bine că erau acolo şi colegi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, care fac training, periodic, în acest centru”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Conferința „Împreună putem fi mai puternici decât un AVC! Prevenim, Recunoaștem, Tratăm!”, organizată de ALIA – Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, își dorește să atragă atenția asupra pericolului care îl reprezintă accidentul vascular cerebral (AVC).

Comunicarea și managementul evenimentului au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentSCJU Bihor: Intervenție chirurgicală complexă, în premieră, de îndepărtare a laringelui și refacerea tubului digestiv prin suturarea faringelui
Articolul următorCabinetele de medicină de familie vor putea primi, la cerere, statut de utilitate publică. Legea, promulgată de Klaus Iohannis