Când vor deveni operaționale primele registre de boli? Precizările ministrului Sănătății

0
679

Primele registre de boli vor deveni operaţionale până la finalul acestui an, ceea ce va permite prioritizarea serviciilor de sănătate, alocarea de resurse, dar şi estimarea costurilor cu medicaţia, a declarat, marți, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Apropo de registrele de boli, noi lucrăm foarte serios la acest lucru şi (…) în perioada imediat următoare Institutul Naţional de Sănătate Publică va demara procedurile de achiziţie publică pentru realizarea acestei platforme informatice, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Avem nişte ţinte, Registrul naţional de cancer de exemplu, pentru care există în momentul de faţă baza legală, dar trebuie să existe şi registrul ca atare, alături de alte registre pentru principalele patologii din România. Sunt, zic eu, într-o procedură avansată de realizare a caietelor de sarcini pentru realizarea achiziţiilor publice, care să permită până la sfârşitul acestui an operaţionalizarea câtorva din aceste registre”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la conferinţa „Pompează Viaţă #CardiomiopatiaContează”, organizată de Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţia Română a Inimii.

Potrivit ministrului, registrele vor permite prioritizarea serviciilor de sănătate, alocarea de resurse, dar şi estimarea costurilor cu medicaţia.

„Sper să fim mult mai prolifici din punct de vedere al realizării registrelor pentru principalele patologii care afectează pacienţii din România şi care să ne permită şi prioritizarea serviciilor de sănătate, pe de o parte, şi o alocare a resurselor care să corespundă realităţii în ceea ce priveşte aceste patologii şi oamenii care au nevoie de tratament. Inclusiv estimarea costurilor cu medicaţia, mai mult sau mai puţin inovativă, nu se poate realiza dacă nu există astfel de registre care să fie operaţionale. În mod evident, această întârziere care există în România trebuie să fie rezolvată, iar noi cu siguranţă o să o rezolvăm până la sfârşitul acestui an. O să vedeţi că primele registre vor deveni operaţionale până la sfârşitul anului”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentConf. univ. dr. Diana Loreta Păun: În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor
Articolul următorGuvernul a aprobat scutirea de la plata taxei de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi