Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, în ședința de vineri, Hotărârea numărul 2 din 2021. Printre prevederile din această hotărâre se regăsește propunerea suspendării activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line până la data de 7 februarie 2021, necesară emiterii ordinului de către ministrul Educației.

Se propune suspendarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line, pentru perioada 11.01.2021 – 07.02.2021”, se arată în Hotărârea adoptată de către CNSU.

Vineri seară, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a afirmat că specialiștii își doresc reluarea orelor cu prezența fizică în clase, dar trebuie luată în calcul situația epidemiologică.

„Clar că toată lumea doreşte să se întoarcă la forma de predare fizică, eventual cu scenariile care au fost până acum, dacă apar cazuri într-o şcoală. (…) Dacă totul este ok, este posibil să se reia, pe bază de scenarii, începând cu 8 februarie”, a afirmat șeful DSU, la un post de televiziune.

Întrebat de ce nu s-au deschis acum şcolile, Arafat a susținut că încă nu s-a evaluat impactul sărbătorilor de iarnă: „Posibil să se răspândească din nou, prin copii, virusul din casă în casă”.

Tot în şedinţa de vineri, a fost aprobată modificarea componenţei Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

De asemenea, a fost aprobată majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2, fondurile necesare urmând să fie alocate la nevoie Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.