Cancerul pulmonar este responsabil de cel mai mare număr de îmbolnăviri prin cancer în România. În 2018, a fost înregistrat un număr de 11.340 de cazuri, reprezentând 13,6% din totalul cazurilor de cancer. În același timp, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate prin cancer în România, cauzând în 2018 10.277 de decese, ceea ce înseamnă aproximativ 20,2% din totalul deceselor atribuite cancerului.

În acest context, Forumul Managementului Cancerului Pulmonar a adunat la aceeași masă mai mulți specialiști, profesionaliști din domeniul medical, reprezentanți ai asociaților de pacienți de profil, autorități, reprezentanți ai industriei medicale și ai societății civile care să discute despre problematica acestei maladii.

 

4.000 de pacienți diagnosticați anual cu cancer pulmonar la Institutul “Marius Nasta”

 

Un număr de 4.000 de pacienți sunt diagnosticați anual cu cancer pulmonar la Institutul de Pneumoftiziolofie “Marius Nasta”, a anunțat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinte Societatea Română de Pneumologie, șef Laborator de Endoscopie bronșică “Marius Nasta”.

Potrivit acesteia, cea mai importantă și urgentă problemă de sănătate publică din România este cancerul pulmonar.

Ruxandra Ulmeanu a declarat că în momentul de față, trei sferturi dintre acești pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar nu sunt operabili, fiind necesar o scurtare a momentului diagnosticului.

Pe de altă parte, Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, susține că în țara noastră instituțiile medicale sunt închise, au cercul lor intern, iar “dacă reușești să intri, ai scăpat”.

Acesta a spus că nu doar diagnosticarea timpurie este importantă, ci și accesul pacientului la tratament și medicamente.

 

Pregătirea unui program național privind chirurgia cancerului

 

O veste bună pentru bolnavii de cancer pulmonar dar și pentru familiile acestora este că Ministerul Sănătății, împreună cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate lucrează la un program național privind chirurgia cancerului.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat conf. dr. Horațiu Moldovan care a spus că prin implementarea acestui program în cadrul noului contract-cadru de sănătate, vor putea fi plătite operațiile complexe.

De asemenea, programul curativ ar urma să fie decontat de Casa Națională de Asigurări, „astfel încât să deplasăm ținta terapeutică din stadiile paleative, la cele precoce”.

Întrebat ce buget va avea acest program, secretarul de stat a spus că acest lucru va fi stabilit în luna aprilie.

Potrivit doctorului Horațiu Moldovan, un pacient cu cancer din România are de 16 ori mai puține șanse de a supraviețui decât unul din Italia. Și asta chiar dacă în România există specialiști și personalități care au dezvoltat acest domeniu.

Horațiu Moldovan susține că dincolo de prevenție, trebuie să ne concentrăm pe tratament, pe depistarea precoce a cancerului pulmonar.

„Cu cât vom trata pacienți cu cancer precoce, șansele lor de a supraviețui sunt mai mari, cu cât nu vom reuși acest șlucru, cu atât ne vom confrunta cu pacienți care nu au nicio șansă decât la tratament paleativ”, după cum a afirmat Horațiu Moldovan.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer și principala cauză de mortalitate prin această maladie. Cele mai recente date publicate de către Global Cancer Observatory arată că aproximativ 2,1 milioane de noi cazuri au fost depistate în 2018, la nivel mondial, în timp ce 1,76 de milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza bolii.

 

Peste 75% dintre cazurile de cancere pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate

 

În România, acest tip de afecțiune pulmonară este responsabilă de cel mai mare număr de îmbolnăviri prin cancer, respectiv 11.340 de cazuri, în 2018, adică 13,6% din totalul cazurilor de cancer înregistrate. În același timp, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate prin cancer în România, cauzând în 2018 10.277 de decese, ceea ce înseamnă aproximativ 20,2% din totalul deceselor atribuite cancerului.

O mare parte din cazurile de cancer pulmonar, în țara noastră, peste 75%, sunt diagnosticate în stadii avansate, atunci când opțiunile terapeutice devin limitate.

Principalul factor de risc pentru declanșarea cancerului pulmonar este consumul de tutun, căruia îi sunt atribuite aproximativ 22% din numărul deceselor de cancer la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).