Cancerul pulmonar induce cea mai mare mortalitate. Șef lucr. dr. Beatrice Mahler: Aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos

0
2332

43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%, atrag atenția specialiștii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.  „Asocierea cancer pulmonar – fumat nu mai surprinde pe nimeni, și totuși o mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători. Este firesc să ne întrebăm ce și mai ales când o persoană nefumătoare are risc de cancer pulmonar”, subliniază șef lucr. dr. Betrice Mahler, managerul unității medicale.

Potrivit sursei citate, expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanșează cancer pulmonar.

„Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată. Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM2.5 provoacă inflamație în plămân. Inflamația ”trezește” celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutații și care cauzează cancer. Combinația de mutații care cauzează cancer și inflamație poate declanșa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată”, explică șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Unul din studii, care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie și țări din Asia, compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM2,5, evidențiând rate mai mari de cancer pulmonar mutant EGFR la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM2,5.

„43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%. Un alt aspect îngrijorător este creșterea deceselor ca urmare a nivelului crescut de poluanți în aerul exterior, care depășește în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de țigară”, atrage atenția sursa citată.

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, deci este esențial să recunoaștem că aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos, și fiecare respirație contează, subliniază managerul Institutului „Marius Nasta”.

„Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți”, mai transmite sursa citată.

Articolul precedentDr. Tudor Ciuhodaru, veste bună pentru România: „Este o veritabilă revoluție în sănătate”
Articolul următor4 Februarie – Ziua mondială de luptă împotriva cancerului