Campanie de testare gratuita pentru depistarea Virusului Hepatitic C in Botosani

0
41

Asociatia Echitate in Sanatate (AES) a lansat o ampla campanie gratuita in judetul Botosani pentru depistarea Virusului Hepatitic C. Campania „Hepatita C se poate vindeca” se adreseaza tuturor persoanelor de peste 18 ani si se va derula, timp de trei luni, prin cabinetele medicilor de familie din Botosani, Dorohoi si comunele invecinate. Medicii vor primi de la AES testele rapide pentru depistarea virusului, consumabilele necesare testarii (alcool sanitar, comprese sterile, plasturi), precum si materiale cu informatii utile despre caile de transmitere a Virusului Hepatitic C (VHC) si importanta testarii pentru depistarea precoce a acestuia.

„Testarea salveaza vieti si ma bucur ca si medicii de familie din judetul Botosani au raspuns apelului Asociatiei Echitate in Sanatate, fiind constienti de beneficiile depistarii timpurii a Hepatitei C. Pana in prezent, campaniile de testare pentru depistarea VHC s-au realizat cu precadere in marile aglomerari urbane. De data aceasta, campania se adreseaza populatiei din orasele mici, din comune si sate, tocmai pentru a da sansa tuturor pacientilor sa aiba acces egal la servicii de sanatate. Chiar daca infectia cu VHC reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, de cele mai multe ori, virusul este depistat intamplator. Și asta din cauza lipsei simptomelor. Multi romani nu stiu ca sunt purtatori ai virusului, iar demersul nostru vine in sprijinul lor. Odata depistata, Hepatita C se poate vindeca datorita tratamentului de ultima generatie disponibil gratuit si la noi in tara pentru pacientii asigurati”, declarat Maria Vasilescu, presedinte AES. 

„Hepatita C se pare ca ramane totusi o boala a celor infectati inainte de 1990. Romania, din pacate, este tara cu cea mai mare prevalenta a cirozei hepatice, cu cea mai mare mortalitate prin ciroza hepatica de toate etiologiile“, a declarat prof. dr. Anca Trifan, medic specialist gastroenterologie, sef Sectia Clinica Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Judetean de Urgente ”Sf. Spiridon”, si membru in Comitetul Director al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH). 

Romania a facut pasi importanti pentru supravegherea, controlul si combaterea infectiilor cu VHC si pentru indeplinirea Planului de actiune recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care urmareste eradicarea totala a Virusul Hepatitei C. in tara noastra, exista 14 centre pentru diagnosticul si tratamentul Hepatitei C si sunt disponibile mai multe scheme de tratament decontate de Casa de Asigurari de Sanatate pentru toti pacientii asigurati, indiferent de stadiul de fibroza, precum si pentru pacientii cu ciroza decompensata/compensata sau cei cu insuficienta renala cronica, aflaţi in dializa.

„Suntem extrem de bucurosi sa putem ajuta la depistarea precoce a unui numar mai mare de pacienti  cu infectie cu VHC si sa participam efectiv la ducerea la bun sfarsit a tratamentului si la vindecarea bolii. La Spitalul Judetean Suceava, datorita investitiilor foarte importante care s-au facut in ultimii ani, avem dotarea corespunzatoare pentru a trata pacientii infectati cu VHC. in ambulatoriul de specialitate, inaugurat acum doua luni, avem si spatiul, si aparatura, si personalul necesar, care ne permit sa ne ocupam asa cum trebuie de acesti pacienti”, a declarat dr. Dorin Achitei, sef Sectie Gastroenterologie, Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou”, Suceava.

Campania de testare din judetul Botosani se va derula in perioada decembrie 2019 – februarie 2020, timp in care AES va organiza sesiuni de lucru cu medicii de familie parteneri in proiect, medicii specialisti si autoritatile din Sanatate.

Articolul precedentO campanie provaccinare inedita
Articolul următorSperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient