Campanie de informare privind cancerul pulmonar, demarata la Pitesti

0
34

O campanie de informare privind cancerul pulmonar, ”Caravana Alege 2! Asculta-ti plamanii!”, a debutat la Pitesti si se va derula in inca patru orase din tara: Timisoara, Cluj, Iasi si Bucuresti.

in cadrul campaniei, este expus un un plaman gigant gonflabil si sunt afisate informatii cu privire la cancerul bronhopulmonar. Mai mult, voluntarii vor distribui materiale informative si vor promova vizitele la medicul de familie sau la specialist la primul semn de boala.

Campania isi propune sa creasca gradul de constientizare si educare cu privire la simptomele si factorii de risc ale cancerului pulmonar in randul publicului larg.

„Ne dorim incurajarea persoanelor cu simptome relevante sa se prezinte la medicul de familie, cu scopul de a diagnostica mai multe cazuri de cancer pulmonar intr-o faza incipienta. Din pacate, in Romania, procentul pacientilor diagnosticati cu carcinom bronhopulmonar in stadiu metastatic trece de 70%. De fapt, educatia pentru sanatate, cu accent pe prevenire, lipseste in cazul majoritatii romanilor. Din aceasta cauza, cele mai multe dintre bolile oncologice sunt diagnosticate in stadii avansate şi metastatice”, a declarat Alina Comanescu, fondator al Asociatiei Sanatate pentru Comunitate, initiatoare a campaniei.

”Spitalul Sfantul Nicolae sprijina orice initiativa venita din partea societatii civile, care are ca scop informarea, educarea si cresterea constientizarii in privinta diferitelor probleme de sanatate. Consider extrem de importanta campania de informare privind cancerul pulmonar, boala cu cea mai mare mortalitate dintre afectiunile oncologice. Cred ca aceasta campanie este cu atat mai importanta cu cat vorbeste despre importanta diagnosticarii precoce, ce creste sansele la viata pentru pacientii cu cancer pulmonar. Cu totii suntem responsabili pentru sanatatea in comunitatea noastra”, a transmis si Fidan Osman, director al Spitalului Sfantul Nicolae Pitesti, unul dintre partenerii proiectului.

 

Simptomele cancerului pulmonar

 

Simptomele initiale ale carcinomului pulmonar includ tuse, scadere in greutate sau dispnee. Acestea sunt simptome nespecifice adesea atribuite unor cauze benigne, fapt care intarzie identificarea afectiunii oncologice.

Acest lucru are ca rezultat o diagnosticare a afectiunii in stadiu avansat pentru majoritatea pacientilor. Astfel, peste 70% dintre pacienti se prezinta la specialist in stadiul IIIB / IV, adica avansat sau metastatic.

Consecinta este una majora, -80% dintre acestia mor in termen de un an de la stabilirea diagnosticului.

 

Caravana Alege 2! Asculta-ti plamanii!

 

Dupa Pitesti, caravana merge, in aceasta luna, la Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara. Calatoria se va incheia la sfarsitul lunii ianuarie, la Bucuresti.

Initiatorii isi propun sa informeze, astfel, peste 40.000 de persoane in legatura cu simptomele si factorii de risc ai cancerului pulmonar si in legatura cu importanta efectuarii unor controale anuale.

 

Cancerul pulmonar in Romania

 

in 2018, conform datelor Globocan, in Romania au fost identificate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. Peste 8.000 dintre aceste au fost inregistrate in randul barbatilor. Aceasta maladie este principala cauza de mortalitate oncologica, 10.277 de persoane pierzandu-si viata in 2018.

Rata de supravietuire la 5 ani pentru cancerul pulmonar este de aproximativ 20%. Aceasta inseamna ca, dintr-un total de 100 de pacienti, doar 20 vor fi in viata la 5 ani dupa diagnosticare.

 

Articolul precedentO campanie provaccinare inedita
Articolul următorSperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient