Campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei, consolidată în SUA

0
106

Autorităţile sanitare americane au anunţat, marţi, distribuirea imediată a 56.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei – de cinci ori mai mult decât numărul de doze deja distribuite – în zonele cu transmitere virală puternică, informează AFP.

Până acum, vaccinarea era propusă doar pentru persoanele care prezentau o expunere cunoscută la această boală.

Autorităţile sanitare americane recomandă de acum înainte ca vaccinurile să fie administrate şi „persoanelor expuse recent la variola maimuţei care ar fi putut să nu fie identificate prin anchete epidemiologice şi prin căutarea contacţilor”, a anunţat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară din Statele Unite.

Sunt vizaţi, de exemplu, bărbaţii implicaţi în relaţii sexuale cu alţi bărbaţi care au avut recent mai mulţi parteneri sexuali într-un spaţiu în care prezenţa variolei maimuţei este cunoscută sau într-o zonă în care această maladie se propagă.

Aproximativ 4.700 de cazuri au fost detectate de la începutul lunii mai la nivel mondial, dintre care 306 în Statele Unite, însă niciunul nu a fost mortal până în prezent, a precizat Rochelle Walensky.

Cunoscută la oameni încă din 1970, variola maimuţei este considerată o boală mai puţin periculoasă şi mai puţin contagioasă decât „verişoara” sa, variola umană, eradicată în 1980. Maladia este endemică în mai multe ţări din Africa Centrală şi Africa de Vest.

Guvernul american a distribuit până acum peste 10.000 de doze de vaccin şi a distribuit, marţi, alte 60.000 de doze suplimentare de vaccin, a declarat David Boucher, de la Departamentul american de sănătate şi servicii sociale (HHS).

Autorităţile americane au dat asigurări că vor avea la dispoziţie 240.000 de doze suplimentare în săptămânile imediat următoare.

Potrivit specialiştilor în sănătate, numărul real al cazurilor de variola maimuţei din Statele Unite ar putea fi mult mai mare decât cel anunţat în statisticile oficiale.

Articolul precedentAndrei Baciu: CNCAV se închide, după un an și jumătate. Cine va prelua activitățile
Articolul următorINSP: 37% din cazurile confirmate de COVID-19, la persoane nevaccinate, în ultima săptămână