Calitatea vietii persoanelor cu neuropatie diabetica din Romania. Cercetare romaneasca intr-un jurnal international

0
69

Performanta si excelenta din domeniul medical reprezinta obiective valoroase pentru Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, iar initiativele si actiunile pe care institutia le-a desfasurat in ultimii ani, vorbesc de la sine. Din acest motiv, publicarea recenta a unui articol de cercetare semnat de presedintele Neurodiab, conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, in Journal of Diabetes Research vol. 2016, un important jurnal international de diabetologie, este o realizare semnificativa si confirma eforturile si implicarea activa a conf. dr. Ioan Andrei Veresiu si a echipei sale, in domeniul cercetarii stiintifice medicale.

Articolul publicat de conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu in limba engleza are titlul Epidemiology of Diabetic Foot Ulcers and Amputations in Romania: Results of a Cross-Sectional Quality of Life Questionnaire Based Survey (Epidemiologia ulceratiilor piciorului diabetic si amputatiile in Romania: Rezultatele unei sondaj transversal pe baza de chestionar, referitor la calitatea vietii).

„Sa ajungi sa publici in jurnale medicale importante din intreaga lume nu este usor, iar acest articol a trecut printr-o revizuire exigenta inainte sa apara. Astfel, intre momentul de trimitere a materialului si momentul publicarii au trecut aproximativ doua luni, insa asteptarea a meritat. Am urmarit o analiza a calitatii vietii la pacientii cu neuropatie diabetica, folosind chestionarul Norfolk QOL-DN – un instrument foarte util, cu ajutorul caruia s-au obtinut multe informatii referitoare la impactul neuropatiei diabetice asupra calitatii vietii de zi cu zi a persoanelor cu diabet implicate in cercetare, fiind vorba mai exact despre 21,756 de persoane. Prin acest demers, am dorit sa extindem cercetarea in domeniul piciorului diabetic si sa realizam o actualizare in ceea ce priveste numarul cazurilor de ulceratii ale piciorului, in Romania”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu.

Potrivit cercetarii, din numarul total de persoane cu diabet incluse in analiza, 14,85% au raportat un istoric de ulceratii ale picioarelor, in timp ce 3,60% au suferit amputatii la nivelul membrelor inferioare. Procentul pacientilor cu ulceratii a crescut odata cu varsta, cel mai scazut procent fiind observat in grupa de varsta 20-29 de ani (6,62%), iar cel mai ridicat in categoria 80-89 de ani (17,68%).

Cel mai mare numar de amputatii a fost identificat la persoane cu varsta intre 70-79 de ani, acesta fiind si cel mai numeros grup. Cercetarea a mai evidentiat si ca, in comparatie cu persoanele cu diabet zaharat fara ulceratii, cele care prezinta ulceratii au o calitate a vietii mult mai scazuta.

Analiza a identificat o rata ridicata a ulceratiilor la nivelul piciorului si a amputatiilor in Romania, de aceea expertii avertizeaza asupra necesitatii implementarii unor programe educationale si de screening eficiente, pe plan national.

Alaturi de conf. univ. Ioan Andrei Veresiu, in realizarea cercetarii si-au adus contributia sef lucrari dr. Cosmina Bondor, dr. Bogdan Florea, Etta Vinik, Prof. dr. Aaron Vinik si dr. Norina Gavan, nume implicate in gestionarea neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic.

Journal of Diabetes Research ofera acces deschis si gratuit utilizatorilor la articole integrale, fara sa fie nevoie ca acestia sa se inregistreze pe site. Publicatia are un profil stiintific de calitate inalta si este specializata in articole de cercetare, recenzii si studii clinice din sfera diabetului zaharat.

Articolul conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu poate fi citit integral accesand link-ul: http://www.hindawi.com/journals/jdr/2016/5439521/

Articolul precedentZiua Mondiala a Auzului este marcata in fiecare an pe 3 Martie
Articolul următorUNOPA a lansat un proiect pentru respectarea dreptului la viata si la sanatate ale persoanelor seropozitive din Romania