Buzău: Sute de pacienți folosesc concentratoare de oxigen. Cum se obțin prin decontare de la CAS

0
3176

Concentratorul de oxigen este extrem de util în tratamentul la domiciliu cu aparate medicale; acesta funcţionează prin filtrarea oxigenului din aerul respirabil şi oferă un plus de puritate, pentru ca pacienţii să beneficieze de o oxigenare adecvată. În plus, poate reduce riscul unei afecţiuni pulmonare şi furnizează oxigen suplimentar pe parcursul zilei sau la nevoie pacienţilor cu probleme respiratorii.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Buzău, la nivelul judeţului, peste 530 persoane care suferă de afecţiuni grave ale plămânilor folosesc în terapie concentratoare de oxigen, beneficiază de dispozitive medicale în baza unor contracte de închiriere decontate, cel mai tânăr pacient având 36 ani.

„Numărul total al beneficiarilor de dispozitive medicale (concentrator de oxigen – aparat pentru administrarea continuă cu oxigen) înregistraţi în baza de date a CAS Buzău, persoane care la data prezentului răspuns, beneficiază de decizii de aprobare pentru închirierea acestor dispozitive medicale – total 532 persoane / bărbaţi; 299 persoane, femei: 233 persoane”, a transmis instituția, citată de Agerpres, CAS Buzău.

Majoritatea pacienţilor care beneficiază de concentrator de oxigen, au vârste cuprinse între 60 și 80 ani

„Vârsta celui mai tânăr beneficiar de concentrator de oxigen – 36 de ani, afecţiune – Astm bronşic – Insuficienţă respiratorie cronică (ICR), iar cel mai în vârstă – 97 de ani, afecţiune; Bronhopneopatie obstructivă cronică (BPOC), Cord pulmonar cronic (CPC), IRC. Segmentul predominant de vârstă al pacienţilor beneficiari de acest tip de dispozitive medicale – femei 70-80 ani, iar bărbaţi 60-70 ani (afecţiune BPOC-CPC-IRC). Cea mai lungă perioadă de timp în care un pacient a solicitat aprobarea cererii pentru închirierea unui concentrator de oxigen – 10 ani, 49 de solicitări şi aprobări, pacient în vârstă de 88 de ani, afecţiune: BPOC – IRC”, informează CAS Buzău.

Pentru procurarea unui dispozitiv medical decontat de către CAS, asiguratul sau unul din membrii de familie trebuie să depună la CAS, în evidenţele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului, o cerere alături de un act de identitate şi prescripţia medicală pentru aparatul de oxigen; în cazul pacienţilor cu diagnostic de BPOC, recomandarea trebuie însoţită de spirogramă şi o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, acolo unde este cazul.

Articolul precedentNoutăți editoriale: A apărut prima lucrare a marelui neurochirurg Leon Dănăilă dedicată publicului larg. Unde poate fi găsită
Articolul următorSJU Sfântu Gheorghe: Mai mult de jumătate dintre bărbaţii consultați în cadrul unei campanii de diagnosticare oncologică, diagnosticaţi cu adenom de prostată