Buzău: Peste 1600 cetățeni și-au blocat cardurile de sănătate. De ce au luat această decizie

0
235

Peste 1.600 cetățeni din județul Buzău și-au blocat cardurile de sănătate la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din motive religioase şi de conştiinţă.

Potrivit instituției, numărul celor care au refuzat cardul de sănătate în favoarea unei adeverinţe care să le asigure accesul la servicii medicale a fost constant în ultimii ani.

„La nivelul CJAS Buzău sunt în evidenţă 1.622 carduri naţionale de asigurări de sănătate blocate. Au fost eliberate adeverinţe de asigurat pentru persoanele care au refuzat cardul de sănătate pentru motive religioase, astfel: în anul 2020 – 1.717 adeverinţe cu o valabilitate de 3 luni fiecare (o persoană a beneficiat de maxim 4 astfel de adeverinţe într-un an); în anul 2021 – 1.729 adeverinţe; în anul 2022 – 1.781 adeverinţe; în anul 2023 (până în prezent) – 1.106 adeverinţe”, menționează CJAS Buzău la o solicitare AGERPRES.

„Refuzul cardului şi utilizarea adeverinţei de asigurat care înlocuieşte cardul de sănătate nu are impact asupra derulării actului medical, pacientul dovedindu-şi calitatea de asigurat prin prezentarea adeverinţei prin care dovedeşte refuzul primirii cardului de sănătate. Furnizorii care acordă servicii pacienţilor beneficiari ai acestor adeverinţe vor valida serviciile medicale efectuate prin înregistrarea respectivei adeverinţe”, precizează instituția, potrivit sursei citate.

Articolul precedentMinisterul Sănătății: 131 spitale, dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciile de urgenţă
Articolul următorUMF „Carol Davila”: Examenele de admitere și masterat din luna septembrie