Bolnavii de inima din SUA renunta la medicamente din cauza costurilor mari – studiu

0
54

Unul din opt adulti cu boli de inima intarzie sa isi ia medicamentele prescrise pe retete, ia mai putine medicamente decat cele prescrise sau renunta cu totul la acestea din cauza costurilor mari. Datele sunt cuprinse intr-un studiu recent realizat in Statele Unite ale Americii.

Comparativ cu persoanele in varsta cu asigurare medicala, efectul a fost mai pronuntat in randul celor sub 65 de ani, una din trei persoane renuntand la tratament, potrivit raportului publicat in Circulation si citat de Reuters.

Desi in privinta nerespectarii medicatiei nu este nimic nou, „in ultimii ani, ponderea in crestere a costurilor de asistenta medicala platite direct de pacienti a devenit o problema”, a declarat coautorul studiului, Dr. Khurram Nasir, sef al diviziei de preventie cardiovasculara si bunastare la Houston Methodist Heart and Vascular Center.

„intr-un esantion reprezentativ la nivel national, aproape 2,2 milioane de pacienti au raportat fie ca sar pastile, iau o doza mai mica decat cea prescrisa sau intarzie intentionat completarea retetelor pentru a economisi costurile”, a spus unul dintre realizatorii studiului, dr. Khurram Nasir, sef al diviziei de preventie cardiovasculara si bunastare la Houston Methodist Heart and Vascular Center.

 

Unul din trei pacienti cere un medicament mai ieftin

 

in plus, mai mult de unul din trei dintre pacienti au solicitat in mod insistent medicilor sa-i ajute sa gaseasca alternative mai ieftine.

Pacientii mai tineri cu boli de inima au fost de trei ori mai predispusi decat cei de peste 65 de ani sa raporteze reducerea medicamentelor pentru a economisi bani. in general, 25,7% dintre pacientii cu boli de inima au raportat ca le-au cerut medicilor lor un medicament cu costuri mai mici si 4% au spus ca au apelat la terapii alternative. Noile descoperiri sunt importante, deoarece medicamentele pentru boli de inima „s-au dovedit ca imbunatatesc rezultatele clinice, precum reducerea riscului unui atac de cord ulterior, accident vascular cerebral sau moarte cardiaca”, a spus dr. Jing Luo, profesor asistent de medicina la Universitatea din Pittsburgh.

„in ciuda a zeci de ani de dovezi care arata eficacitatea medicamentelor, cum ar fi medicamentele care scad tensiunea arteriala si statinele care scad colesterolul, niciunul dintre aceste medicamente nu poate avea oportunitatea sa functioneze decat daca pacientul isi poate permite”, a spus dr. Luo.

 

in ce a constat studiul

 

Cercetatorii au analizat datele colectate intre anii 2013 si 2017 in cadrul unui sondaj realizat de Centrul National de Statistica pentru Sanatate din Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA. Peste 14 mii de adulti cu un istoric autoraportat de boli cardiovasculare au fost pusi sa raspunda la trei intrebari: (1) Ati omis doze de medicamente pentru a economisi bani? (2) Ati luat mai putine medicamente pentru a economisi bani? si (3) Ati intarziat sa completati o reteta pentru a economisi bani?

Participantii au fost intrebati si despre strategiile utilizate in ultimele 12 luni pentru a economisi bani pe medicamente pe baza de reteta: (1) Ati solicitat medicului dumneavoastra un medicament cu costuri mai mici pentru a economisi bani? (2) Ati cumparat medicamente cu reteta dintr-o alta tara pentru a economisi bani? si (3) Ati folosit terapii alternative pentru a economisi bani?

Echipa de cercetatori a stabilit ca 12,6% dintre participantii la sondaj au redus medicamentele din cauza costurilor, mai exact 2,2 milioane de oameni.

 

Articolul precedentOamenii care traiesc in cele mai poluate zone sunt cu cel puţin 6% mai predispuşi sa dezvolte glaucom – studiu
Articolul următorUn studiu legat de sarcinile trecute de termen a fost anulat dupa moartea asase copii