Bolile de inima, mai periculoase pentru pacientii cu cancer – studiu

0
61

Multi pacienti cu cancer mor mai degraba din cauza bolilor de inima decat din cauza tumorilor, in special daca au anumite afectiuni maligne precum cancerul de san si de prostata, arata concluziile unui studiu american.

Cercetatorii au examinat datele a peste 3,2 milioane de pacienti cu cancer diagnosticati intre anii 1973 si 2012. in perioada de studiu, 38% dintre pacienti au murit de cancer si alti 11% au murit din cauza bolilor cardiovasculare.

 

Riscul de deces, ridicat in primul an dupa diagnosticul de cancer

 

Riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost cel mai mare in primul an dupa un diagnostic de cancer si in randul pacientilor care au fost diagnosticati cu tumori inainte de 35 de ani.

„Aceste descoperiri arata ca o proportie mare de bolnavi de cancer vor muri de boli cardiovasculare, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, anevrism, hipertensiune arteriala si leziuni ale vaselor de sange”, a declarat autorul studiului dr. Kathleen Sturgeon, de la Colegiul de Medicina Penn din Hershey, citat de Reuters.

“Am constatat, de asemenea, ca printre supravietuitorii cu orice tip de cancer diagnosticat inainte de varsta de 55 de ani, riscul de deces cardiovascular a fost de peste zece ori mai mare decat la ​​populatia generala”, a spus Sturgeon.

Cercetatorii au analizat 28 de tipuri de cancer si au constatat ca majoritatea deceselor prin boli cardiovasculare au fost in cazurile maligne diagnosticate in mod obisnuit, cum ar fi tumorile de san si de prostata – ambele sunt, de asemenea, exemple de cancere cu un prognostic bun pentru supravietuirea cancerului pe termen lung.

Pacientii cu cele mai agresive si mai greu de tratat cancere – inclusiv maligne ale plamanului, ficatului, creierului, stomacului, vezicii biliare, pancreasului, esofagului si ovarelor – au avut o probabilitate mai mare sa moara din cauza tumorilor decat din cauze cardiovasculare, a aratat studiul. Deoarece tratamentele mai noi ajuta mai multi pacienti cu cancer sa supravietuiasca mai mult, proportia celor care mor de boli de inima si din alte cauze este posibil sa creasca, noteaza autorii studiului in European Heart Journal.

Efectele secundare ale tratamentelor cancerului

 

Efectele secundare ale tratamentelor impotriva cancerului pot face supravietuitorii vulnerabili la probleme cardiace, in special in primii doi ani dupa primirea diagnosticului de cancer. Tratamentele de chimioterapie mai vechi pot slabi muschiul cardiac, iar unele terapii tintite mai noi pot duce la insuficienta cardiaca, de exemplu. Radiatia poate provoca tulburari de ritm cardiac sau deteriorarea arterelor si a valvelor cardiace.

Pacientii cu cancer ar putea avea, de asemenea, un risc mai mare sa moara din cauza bolilor cardiovasculare in primul an de diagnostic, deoarece atunci cand intra in spital, sunt detectate si alte afectiuni si probleme, precum boli de inima, disfunctii pulmonare si insuficienta renala, a spus dr. Nicholas G. Zaorsky, de la Penn State College of Medicine.

„Speram ca aceste descoperiri vor creste gradul de constientizare a pacientilor, medicilor de ingrijire primara, oncologilor si cardiologilor in ceea ce priveste riscul bolilor cardiovasculare in randul pacientilor cu cancer si nevoia de a acorda ingrijiri cardiovasculare din timp, mai agresive si mai bine coordonate”, a declarat Zaorsky intr-un comunicat.

Concluziile studiului arata ca pacienti cu cancer au, in medie, un risc de doua pana la sase ori mai mare de a muri de boli cardiovasculare decat persoanele din populatia generala care nu au tumori, a explicat dr. Jorg Herrmann, cardiolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. 

Articolul precedentNoua judete au raportat cazuri noi de rujeola in ultima saptamana
Articolul următorC.E.: In pofida nivelurilor ridicate de nevoi nesatisfacute de asistenta medicala, trei sferturi dintre romani sustin ca au o stare buna de sanatate