Bolile copilariei precum varicela, rujeola, rubeola sau scarlatina sunt cele mai contagioase afectiuni infectioase. Numai in cazul varicelei, un singur bolnav poate infecta aproximativ alte o suta de persoane. Gradul de contagiozitate creste progresiv, iar nivelul maxim se atinge in saptamana de dinaintea primelor semne de boala.

in cele mai multe dintre cazuri aceste boli ale copilariei debuteaza cu febra mare, varsaturi, stari de greata si cu stare generala de rau. Pentru ca aceste semne se intalnesc si in cazul gripei sau a racelei consultarea unui medic pentru a stabili un diagnostic corect este mai mult decat necesara.

Din cauza potentialului crescut de complicatii, in cazul rujeolei si a scarlatinei se impune internarea de urgenta in spital. Pe de alta parte pentru tratarea rubeolei, a varicelei antibioticele sunt total ineficiente, deoarece infectiile sunt produse de virusuri si nu de bacterii. Medicamentele sunt recomandate in cazul imbolnavirii de scarlatina, pentru ca boala apare in urma infectarii cu streptococul betahemolitic de grup A.

in acest context, varsatul de vant creeaza cel mai mare disconfort, atat fizic cat si psihic, deoarece veziculele apar pe tot corpul, inclusiv pe tubul digestiv. Astfel persoanele cu varsat de vant trebuie saevite alimentele care stimuleaza puternic sucurile gastrice. Trebuie evitate citricele, dulciurile concentrate si prajelile. Aliementatia recomandata este compusa din legume fierte, piure de cartofie, carne de pui, peste si orez. Pentru ca febra duce la deshidratare, se impune un aport suficient de apa.

Imunitatea impotriva rujeolei, rubeolei, oreionului si varicelei se poate obtine prin vaccinare insa pentru prevenirea scarlatinei nu exista vaccin.