Bolile cardiovasculare se pot transmite din tata in fiu, se arata intr-un studiu al oamenilor de stiinta britanici, publicat in revista internationala Lancet.

Cercetatorii britanici au analizat peste 3000 de barbati si au observat ca fiii barbatilor cu boli cardiace mostenesc riscul de boala. Acestia prezinta un risc cu 50% mai mare decat restul barbatilor de a face boli coronariene. Rezultatele studiului au aratat ca un barbat din cinci poate transmite prin intermediul cromozomului Y predispozitia catre bolile inimii.

Deoarece cromozomul Y a fost studiat doar pentru a intelege procesele care tin de masculinitate si virilitate, cercetatorii sunt de parere ca sunt necesare si studii care sa arate legatura intre anumite secevente si predispozitia catre bolile de inima.

Totodata oamenii de stiinta sunt de parere ca terapiile genetice sunt solutiile ideale pentru a preveni bolile cardiovasculare. De asemenea ei au afirmat ca factorii de risc care tin de modul de viata, fumatul si dieta saraca declanseaza cu usurinta boala la persoanele care poarta si riscul genetic in sange.